Következő mérkőzések
Cseh Köztársaság
21:002024. június 26.
Törökország
Grúzia
21:002024. június 26.
Portugália

Izrael és a palesztinok egymást vádolják a Sifa kórház miatt

Döbbenetes állapotok uralkodnak a Gázai övezet legnagyobb kórházában, a Sifában. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az intézményben továbbra is több mint kétezer ember tartózkodik, köztük hatszáz beteg és körülbelül ezerötszáz menekült.

2023. 11. 13. 15:29
Gáza, 2023. október 9. Sebesültet visz palesztin mentõ a gázai as-Sifa kórházba egy izraeli légitámadás után, 2023. október 9-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, több mint 700 izraeli életét vesztette, a Hamász elleni izraeli válaszcsapások halálos áldozatainak száma a Gázai övezetben 493. MTI/EPA/Haiszam Imad Fotó: Haiszam Imad
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kórház helyzete a közelben zajló harcok és az üzemanyaghiány miatt vált tarthatatlanná. A WHO jelentése szerint a kórházban megszűnt a dialízis kezelés lehetősége, és a koraszülött csecsemőket inkubátorok nélkül műtőkbe helyezték át − írja a német regionális közszolgálati média hírportálja. Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) szerint két csecsemő és további tíz beteg halt meg a kórházban, annak ellenére, hogy 

az izraeli hadsereg felajánlotta segítségét a veszélyben lévő csecsemők biztonságos kórházakba szállításában.

Izrael azzal vádolja a Hamászt, hogy a kórház alatt egy parancsnoki központot működtet, ezt azonban a kórház egyik vezető orvosa a BBC-nek nyilatkozva tagadta, hazugságnak nevezve azt, hogy a Hamász jelen lenne a kórházban.

A zsidó állam tagadja, hogy támadást intézett volna a létesítmény ellen. Az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője, Daniel Hagari szerint csak a kórház közelében folytak harcok, és az IDF rendszeresen tartja a kapcsolatot a kórház személyzetével.

A WHO vezetője, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz szerint az egészségügyi szervezet ideiglenesen elveszítette a kapcsolatot a kórházzal, de később helyreállították. A vezető szerint a kórház már nem működik egészségügyi intézményként, mivel három napja nincs áram és víz.

Súlyosbítja a helyzetet, hogy az ENSZ szerint a Gázai övezet 36 kórházából húsz már működésképtelenné vált. Az Orvosok Határok Nélkül szervezet szerint, 

ha a harcok nem állnak le, vagy legalább a betegeket nem evakuálják, „ezek a kórházak halottasházakká válnak”.

Az izraeli külügyminisztérium szerint a Hamász megakadályozta, hogy a kórház 300 liter üzemanyagot használjon fel, amit az izraeli katonák szombaton este helyeztek el a kórház mellett. A kórház igazgatója ezt hazugságnak és rágalmazásnak nevezte, és azt állította, hogy a kórház generátoraihoz szükséges üzemanyag mennyisége nem tart ki negyedóránál tovább.

Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója a CBS-nek nyilatkozva arra szólította fel Izraelt, hogy kerülje a harcokat a Gázai övezet egészségügyi intézményei közelében. Sullivan úgy fogalmazott, hogy

nem akarunk tűzharcot látni egy kórházban, ahol ártatlan, egészségügyi ellátásra váró emberek vannak.

Borítókép: Sebesültet visz palesztin mentő a gázai Sifa kórházba egy izraeli légitámadás után, 2023. október 9-én (Fotó: MTI/EPA/Haiszam Imad)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.