Iszlámellenes, magyarbarát: ő nyerte a holland választásokat

A bevándorlásellenes politikus az elmúlt években jó kapcsolatot alakított ki a magyar kormánnyal.

Forrás: Mandiner2023. 11. 23. 15:51
WILDERS, Geert
Hága, 2023. november 23. Geert Wilders, a Szabadságpárt (PVV) vezetõje (j) Fleur Agemával (b2) és a párt más tagjaival ünnepel Hágában 2023. november 23-án, mert az elõzõ napi holland elõrehozott parlamenti választásokon a PVV nyerte el a legtöbb szavazatot. MTI/AP/Phil Nijhuis Fotó: Phil Nijhuis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsöprő győzelmet aratott a holland választásokon Geert Wilders, a jobboldali Szabadságpárt (PVV) vezetője. „A PVV-t nem lehet többé figyelmen kívül hagyni. Kormányozni fogunk” – jelentette ki a politikus, akinek pártja 37 helyet szerzett a holland parlamentben. A második helyen a Frans Timmermans vezette baloldali pártszövetség végzett, amely 25 helyet fog kapni a parlamentben. A Mandiner hetilap arra hívta fel a figyelmet, a hatvanesztendős Wilders pályája jelentős részét a holland politikai élet peremén töltötte.

A jobboldali politikus konzervatív–liberális színekben 1998-ban jutott be először a parlamentbe, ekkoriban még Pim Fortuyn volt a holland jobboldal meghatározó alakja. A népszerű bevándorlásellenes Furtuynt azonban 2002-ben meggyilkolta egy szélsőbaloldali környezetvédelmi aktivista, ezután Wilder próbálta felvenni a bevándorlásellenes iszlám-kritikus vonalat.

Wilders 2006-ban alapította meg a Szabadságpártot, azt követően, hogy kilépett korábbi mozgalmából. A Mandiner kiemelte, a politikus ekkoriban már rendőrségi védelem alatt élt, mivel két évvel korábban elkaptak két iszlamistát, akik a meggyilkolását tervezték. Ugyanebben az évben Wilders pártja már kilenc képviselőt küldhetett a 150 fős holland parlamentbe. 2007-ben azonban temérdek bírálattal szembesült, miután a Korán betiltását követelte.

Wilders hosszú éveken át amellett kampányolt, hogy csökkenteni kell a nem-európai bevándorlást, és fel kell venni a kesztyűt a radikális iszlámmal szemben.

Újra és újra az iszlamista iskolák betiltását követelte, és azt, hogy, aki már Hollandiában él, integrálódjon a társadalomba. „A holland politikust az európai politikában szélsőségesként kezelték” – írta a Mandiner. Példaként a lap megemlítette, 2009-ben a munkáspárti brit belügyminiszter „nem kívánatos személynek” nyilvánította, és megtiltotta neki, hogy belépjen az országba.

Ezekben az években azonban nem sikerült a bevándorlást központi kérdéssé tenni az európai politikában – az akkori terrorhullám ellenére sem. A fordulatot 2015 hozta el, amikor is több százezer szíriai migráns érkezett Európába. A nyugati kormányok kitárták az ajtókat, de ezt sokan nem támogatták. A migrációs válság megerősítette ugyan Wilders pártját, de még nem hozta el a győzelmet. A 2017-es voksolásokon az előzetes felméréseknél rosszabb eredményt ért el a Szabadságpárt. A Spectator választás utáni elemzése alapján a siker azért maradt el, mert Mark Rutte jobban kampányolt, mint Wilders, így a migrációs politikával kapcsolatos elégedetlenség nem segítette olyan mértékben a Szabadságpártot, mint ahogyan azt sokan várták.

Időközben Wilders kibővítette a platformját: az iszlámellenes üzenetek mellett erősen euroszkeptikus retorikát vett fel, sőt még egy Brexithez hasonló referendumot is megígért.

 

Geert Wilders, Magyarország jó barátja

Az elmúlt években Geert Wilders jó kapcsolatot alakított ki a magyar kormánnyal és többször elismerően nyilatkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnökről.

Geert Wilders Magyarország jó barátja, mindig is tisztelettel közelített hozzánk, magyarokhoz. A nemzetközi mainstreammel szemben ért és megért minket, pontosan tisztában van az illegális migráció okozta veszélyekkel

– írta Szijjártó Péter külügyminiszter a Szabadságpárt vezetőjéről idén márciusban.

Wildersnek a felesége is magyar származású; a politikus gyakran járt Magyarországon.

Borítókép: Geert Wilders, a Szabadságpárt (PVV) vezetője (j) Fleur Agemával (b2) és a párt más tagjaival ünnepel Hágában 2023. november 23-án, mert az előző napi holland előre hozott parlamenti választásokon a PVV nyerte el a legtöbb szavazatot (Fotó: MTI/AP/Phil Nijhuis)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.