„Geert Wilders hatalomra kerülése Brüsszel rémálma”

Kilencven százalék feletti feldolgozottságnál gyakorlatilag már kijelenthető, hogy Geert Wilders és a Szabadságpárt nagy fölénnyel megnyerte a holland választásokat. Míg több vezető európai politikus – köztük Orbán Viktor miniszterelnök – már gratulált Wildersnek, Brüsszel és az európai baloldal még a sokkot emészti.

2023. 11. 23. 11:40
WILDERS, Geert
Hága, 2023. november 22. Geert Wilders, a Szabadságpárt (PVV) vezetõje (k) a holland elõrehozott parlamenti választásokon Hágában 2023. november 22-én. MTI/EPA/ANP/Remko De Waal Fotó: Remko De Waal
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A holland jobboldali-liberális Szabaddemokrata Néppárt (VVD) főhadiszállásán már behűtötték a pezsgőt az ország első női miniszterelnökének tiszteletére, amikor beérkeztek az első exit poll eredmények – a nemes nedű azonban valószínűleg visszakerült a hűtőbe. Hiába cserélték le a botrányból botrányba bukdácsoló Mark Ruttét a kurd–török származású Dilan Yesilgozre, a 12 évig kormányzó VVD csak harmadik lett a választáson, a legfrissebb eredmények szerint 24 mandátumot szerezhetnek.

Ennél eggyel több, 25 képviselője lehet a Brüsszelből kiugrott Frans Timmermans által összekalapált baloldali összefogásnak. Egyikük sem tudott azonban közel kerülni a sokáig semmibe vett Szabadságpárt (PVV) eredményéhez, amelynek 37 mandátuma lehet.

A PVV-n nem lehet többé keresztülnézni. Kormányozni fogunk

− idézi a BBC Geert Wilderst.

A kampány egyik meghatározó témájává vált a migráció kérdése. A Hollandiába érkezők száma tavaly csaknem megduplázódott, ami tovább súlyosbítja a lakhatási válságot. Wilders pedig ígéretet tett rá, hogy gátat szab a „migránscunaminak”.

Míg a Szabadságpárt és a holland választók valószínűleg örülnek, a brüsszeli elit hátán inkább a hideg futkos a hír hallatán. Wilders egy másik ígérete ugyanis úgy hangzott, hogy népszavazást ír ki az országnak az Európai Unióból való távozásával kapcsolatban, ez pedig annak ellenére megszólaltatja a vészcsengőket Brüsszelben, hogy a „Nexitnek” a közvélemény-kutatások szerint nem lenne meg a szükséges többsége.

Ha ugyanis Geert Wilders miniszterelnök lesz, akkor bekerül az EU legfontosabb döntéseiért felelős tanácsba, és ott aligha a brüsszeli fősodor álláspontját képviseli majd például olyan témákban, mint a klímavédelem, az unió reformja, az Ukrajnának szánt fegyverek 

– írja a Politico hírportál, amely úgy fogalmaz: „Wilders az EU legrosszabb rémálma”.

A hatalmas győzelem ellenére a kormányzáshoz Wildersnek koalíciós partnerekre lesz szüksége, de az ellenfelei vannak komolyabb kényszerhelyzetben. Ha ugyanis egymással összefogva megpróbálják kigolyózni Wilderst a hatalomból, az könnyen visszaüthet, ráadásul Nigel Farage és a brexit után már tudjuk, nem feltétlenül kell ahhoz valakinek kormányon lennie, hogy döntő befolyást gyakoroljon egy ország politikájára.

Nem véletlenül írta gratuláló üzenetében Orbán Viktor miniszterelnök: itt a változás szele.

Borítókép: Geert Wilders, a Szabadságpárt (PVV) vezetője (k) a holland előre hozott parlamenti választásokon Hágában 2023. november 22-én (Fotó: MTI/EPA/ANP/Remko De Waal)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.