Kilép az európai hagyományos fegyveres erőkről szóló nemzetközi szerződésből Oroszország

Moszkva szerint az USA vezette NATO bővítése tarthatatlanná tette a paktumot.

2023. 11. 07. 14:18
PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2023. október 11. Vlagyimir Putyin orosz elnök részt vesz az Orosz Energiahét nevû nemzetközi konferencián Moszkvában 2023. október 11-én. MTI/AP/Pool/Kreml/Krisztyina Kormilicina Fotó: Krisztyina Kormilicina
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország hivatalosan is kilépett a hagyományos fegyverek használatát korlátozó nemzetközi biztonsági paktumból, azzal az indokkal, hogy a NATO terjeszkedése lehetetlenné tette az együttműködés fenntartását.

Miután Moszkva az év elején bejelentette kilépési szándékát az európai hagyományos fegyveres erőkről szóló szerződésből (CFE), Oroszország kedd éjfélkor hivatalosan is kilépett a paktumból.

Az orosz külügyminisztérium szerint szerződés már nem szolgálja Oroszország érdekeit, hozzátették, hogy a NATO-országok az Egyesült Államok vezette katonai szövetség bővülésével kezdték megkerülni a korlátozásokat.

A lépés kevesebb mint egy héttel azután történt, hogy Vlagyimir Putyin elnök visszavonta országa ratifikációját az Átfogó Atomcsendszerződés (CTBT) alól, amely tiltja a nukleáris fegyverek tesztelését, és az egyik tengeralattjárójáról próbaképpen elindított egy nukleáris robbanófej hordozására alkalmas interkontinentális ballisztikus rakétát.

A CFE-szerződést a hidegháború végén kötötték, amikor a globális és európai biztonság új, együttműködésen alapuló architektúrájának kialakítása lehetségesnek tűnt, és erre megfelelő kísérleteket tettek

– közölte az orosz külügyminisztérium. 

Az ukrajnai háború a hidegháború mélypontja óta a legsúlyosabb válságot idézte elő Moszkva és a Nyugat kapcsolataiban. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a hétvégén kijelentette, hogy az Egyesült Államokkal való kapcsolatok a nulla alatt vannak.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök részt vesz az Orosz Energiahét nevű nemzetközi konferencián Moszkvában (Fotó: MTI/AP/Pool/Kreml/Krisztyina Kormilicina)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.