Orosz befolyás vádjával zártak ki jelölteket a választások előtt

A kelet-európai ország kapcsolata nem sokkal az ukrajnai háború kirobbanása után romlott meg Oroszországgal.

DODON, Igor
Chisinau, 2023. október 6. A fõpolgármesteri posztra pályázó Adrian Albu, az ellenzéki Moldovai Köztársaság Szocialistáinak Pártja (PSRM) helyettes vezetõje (k) beszédét hallgatja Igor Dodon pártelnök, korábbi államfõ (j) a párt kampányindító rendezvényén Chisinauban 2023. október 6-án. Albu a szocialista párt fõvárosi jelöltje a november 5-én esedékes helyhatósági választásokon. MTI/EPA/Dumitru Doru Fotó: Dumitru Doru
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két nappal a helyhatósági választások előtt a moldovai kormány kizárta az ellenzéki, oroszbarát Esély (Sansa) párt jelöltjeit a küzdelemből. A döntést Dorin Recean, a Moldovai Köztársaság miniszterelnöke közölte pénteken, miután Hírszerző és Biztonsági Szolgálatának (SIS) igazgatója, Alexandru Musteaţă arról számolt be, hogy az ország „példátlan mértékű hibrid támadásoknak van kitéve”. 

A kormányfő azt mondta, a jelöltekre vonatkozó határozatot a rendkívüli helyzetek bizottsága fogadta el, mivel szerintük „Ilan Sor üzletember és politikus által irányított szervezett bűnözői csoport az Esély párton keresztül Oroszország politikai érdekeit érvényesíti a választási folyamatban.” 

Barabás T. János, a Magyar Külügyi Intézet vezető munkatársa arra emlékeztetett, hogy az SIS vezetőjének október végén arról beszélt: az általa irányított szolgálat olyan operatív információkkal és bizonyítékokkal rendelkezik, amelyek megerősítik, hogy az Orosz Föderáció befolyásolja a moldovai választásokat. „Ez több módszerrel történik, beleértve a törvénytelen kampányfinanszírozást, a szavazatvásárlást és a jelöltek megvesztegetését, valamint a dezinformációs kampányokat. Emiatt kérte több mint harminc oroszbarát internetes portál és tévéadó működésének blokkolását a parlamenttől” – mondta az elemző a Maszol erdélyi portálnak. 

A moldovai kormány kedden több orosz nyelvű, illetve oroszbarát portált tett elérhetetlenné. 

A döntés indoklásaként a kabinet azt közölte, hogy az érintett portálok „információs háborút” folytattak Moldova ellen. A Moldovai Köztársaság és Oroszország viszonya nem sokkal az ukrajnai háború kirobbanását követően romlott meg, miután Maia Sandu moldovai elnök azzal vádolta meg Moszkvát, hogy destabilizálási céllal puccsot készített elő országának kormánya ellen. Oroszország tagadta ezt, és oroszellenességgel vádolta meg a moldovai vezetést. A moldovai kormány tavaly júniusban korlátozta első ízben a területén fogható orosz tévéállomások elérhetőségét.

A vasárnapi helyhatósági választásokon – egy évvel a nagy téttel bíró elnökválasztás előtt – ismét megmérkőzik egymással a Nyugat- és románpárti kormányoldal és az ellenzéki, többnyire oroszbarát politikai tábor. A legnagyobb figyelem a fővárosra, Chisinaura irányul, ahol egy ellenzéki, de az európai uniós integrációt támogató jelölt, Ion Ceban a toronymagas esélyes a polgármesteri pozícióért folytatott küzdelemben. A Nemzeti Alternatíva Mozgalom jelöltjét azzal támadta a kormány, hogy egy nappal az Ukrajna elleni orosz támadás előtt Moszkvában járt. Maia Sandu köztársasági elnök egy interjúban arra is emlékeztetett, hogy Ceban „nagyon nehezen” állt elő a háború elítélésével.  

Borítókép: A főpolgármesteri posztra pályázó Adrian Albu, az ellenzéki Moldovai Köztársaság Szocialistáinak Pártja (PSRM) helyettes vezetõje (középen) beszédét hallgatja Igor Dodon pártelnök, korábbi államfő (jobbra) a párt kampányindító rendezvényén Chisinauban 2023. október 6-án (Fotó: MTI/EPA/Dumitru Doru)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.