Schmidt Mária: Elkötelezettek vagyunk 1956 nemzetközi vonatkozásainak bemutatása mellett

A Terror Háza Múzeum főigazgatója elmondta, hogy elkötelezettek az 1956-os forradalom minden aspektusának bemutatása mellett.

2023. 11. 08. 20:47
null
Borítókép: Schmidt Mária (Fotó: www.terrorhaza.hu)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Terror Háza Múzeum főigazgatója, Schmidt Mária elmondta, a múzeum elkötelezett az 1956-os forradalom kevéssé ismert aspektusainak feltárása és bemutatása mellett. Ennek keretében a XX. Század Intézet megrendezésében Ricardo Ruiz De La Serna kutató beszélt az 1956-os események spanyol száláról, vagyis arról, hogy a Francisco Franco tábornok vezette Spanyolország volt az egyedüli nyugati állam, amely hajlandó lett volna támogatni a szabadságharcot. 

Spanyolország is megismerte a kommunista terrort a spanyol polgárháború alatt, így Franco pontosan tudta, hogy a kommunisták mit tesznek Közép-Európában a második világháború után

– jelentette ki a kutató, majd hozzátette, hogy Spanyolország volt az első nyugat-európai ország ahol sikerült elhárítani a kommunista hatalomátvétel veszélyét. Ricardo Ruiz De La Serna szerint Franco tábornok ennek a belháborúnak köszönhetően teljesen tisztában volt a kommunista és a szovjet befolyás működésével. 

A kutató elmondása szerint a spanyol diktátor először Marosy Ferenc nagykövettől október 26-án kapott tájékoztatást a magyarországi eseményekről, amikor a nagykövet arra kérte, hogy forduljon az ENSZ Biztonsági Tanácsához, és tiltakozzon a Magyarországot érő szovjet agresszió ellen, az amerikai kormányzatnak köszönhetően nem született határozat.

Franco ezek után összehívta a kabinetet, és tárgyaltak a magyar segítség lehetőségeiről. Ausztrián keresztül elkezdtek humanitárius segítséget nyújtani a szabadságharcosoknak. Ekkorra pedig nyilvánvalóvá vált, hogy Spanyolországban volt választói akarat a magyar szabadásharcosok megsegítésére

– tette hozzá a kutató, majd megjegyezte, hogy Spanyolországban szimpátiatüntetéseket és miséket tartottak a magyarokért. 

Ricardo Ruiz De La Serna elmondása szerint Franco ezek után önkéntes alakulatok szervezésével, és Magyarországra küldésével akarta megsegíteni a szabadságharc ügyét. Az önkéntes egységekbe pedig a spanyolországi emigránsok mellett Londonban élő magyarok, és a kommunisták ellen harcolni kívánó spanyolok is jelentkeztek. 

Franco fegyvert, pénzt és hadianyagot ajánlott fel a szabadságharcosoknak, az önkénteseket pedig deszanttal akarta bejuttatni Magyarország nyugati, szabadságharcosok által uralt területeire, azonban ehhez amerikai segítségre, és a müncheni amerikai támaszpont használatára lett volna szükség

– jegyezte meg a spanyol kutató, aki hozzátette, hogy a Fehér Ház azonban megvétózott mindenfajta beavatkozást, és megtiltotta a spanyoloknak, hogy használják a Münchenben található támaszpontot, ezért a teljes akciót le kellett fújni. 

Sokféleképpen lehet magyarázni hölgyeim és uraim, de kijelenthetjük, hogy a magyarokat cserbenhagyták. A Nyugat nem tett meg mindent

– zárta az előadását Ricardo Ruiz De La Serna.

Borítókép: Schmidt Mária, a XX. Század Intézet főigazgatója (Forrás: www.terrorhaza.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.