„Senki sem születik antiszemitának”

A zsidók jelenleg nagy félelemben és szorongásban élnek – mondja Josef Schuster, a Zsidók Központi Tanácsának munkatársa a tagesschau.de portálnak adott interjúban. Ezt azonban nem elég kizárólag az utcai tüntetéseken tapasztalható antiszemitizmusra fogni.

2023. 11. 11. 5:55
null
Berlin, 2023. november 8. Az áldozatokra emlékezõk égõ mécsesekbõl formázott Dávid-csillaga a berlini Brandenburgi kapu elõtt 2023. november 7-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint legalább 240 embert elraboltak, és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint az övezet ellen elindított izraeli hadmûveletek halálos áldozatainak száma már meghaladta a tízezret. MTI/EPA/Clemens Bilan Fotó: Clemens Bilan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már gyermekkorban vigyázni kell

– 2023. október 7. mindent megváltoztatott. Persze meg lehet kérdezni, hogy mi köze van a Hamász Izrael elleni támadásának Németországhoz. De ennek az izraeli pogromnak az a következménye, hogy azóta látok tüntetéseket a német utcákon, ahol antiszemita, zsidóellenes megjegyzéseket tesznek. És amikor egy Molotov-koktéllal elkövetett támadás érte azt a zsinagógát, amelyben ma a megemlékezést tartottuk, akkor azt kell mondanunk, hogy vannak párhuzamok, bár nagyon különböző okok miatt – jelentette ki Josef Schuster, a németországi Zsidók Központi Tanácsának munkatársa a tagesschau.de német portálnak adott interjúban. Kiemelte, hogy újra rettegésben élnek a zsidók.

Nagy a bizonytalanság és a félelem. A négy évvel ezelőtti hallei támadás óta a zsidó intézmények és zsinagógák mind személyi, mind technikai szempontból jól védettek. A probléma az, hogy különösen a nagyvárosokban – Berlinben, de Észak-Rajna–Vesztfáliában is – sok zsidó már nem meri magát zsidónak mutatni, például kipát vagy Dávid-csillagot viselni ékszernyakláncként. Ez tűrhetetlen

– fogalmazott Schuster, és hozzátette, hogy még ha az elmúlt hetek sajnos megmutatták is, hogy ebből a miliőből hányan hajlamosak a zsidógyűlöletre és az Izrael-ellenességre, az elmúlt években is megfigyelhettük az antiszemitizmus növekedését Németországban. Kiemelte:

Ahol Izrael létjogosultságát megkérdőjelezik és a zsidó államot démonizálják, ott kezdődik az Izrael-ellenes antiszemitizmus. Úgy gondolom, hogy a német társadalomban jelenleg nem teljesen világos, hogy a Gázai övezetben a civileket a Hamász emberi pajzsként használja.

Schuster leszögezte, hogy senki sem születik antiszemitának, ezért a gyermekek nevelése során nagyon fontos, hogy a szülők és a tanárok fellépjenek az antiszemitizmus gyökerei ellen.

A Hamász támadása új szintre emelte az antiszemitizmust

Az október 7-i események teljesen új szintre emelték a judaizmus és az antiszemitizmus megértését, erről már Ulrich Herbert történész beszélt egy interjúban.

A második világháború óta nem látott mészárlást éltünk át, és azért öltek meg embereket, mert zsidók voltak.

– mondta a történész. Herbert megjegyezte, hogy az antiszemitizmus már az első világháború előtt elterjedt Németországban, de nem volt olyan erős, mint más országokban, például Franciaországban. Az első világháború leverése nagyon erős lökést adott az antiszemitizmusnak, mert a zsidókat okolták a németek háborúvesztéséért, és a hiperinfláció létrejöttét is a zsidóknak tulajdonították, akárcsak a gazdasági válságot.

Úgy véli, az első dolog bizonyára nem a legkönnyebb: megakadályozni a szélsőjobboldali és fasiszta rezsimek kialakulását.

Borítókép: Az áldozatokra emlékezők égő mécsesekből formázott Dávid-csillaga a berlini Brandenburgi kapu előtt 2023. november 7-én (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.