Újabb szomszédunknál tartanak előre hozott választásokat

December 17-én előre hozott választások lesznek Szerbiában – jelentette be szerdai esti televíziós beszédében Alekszandar Vucsics szerb elnök.

2023. 11. 02. 8:11
null
EU leaders discuss cooperation with Western Balkans Fotó: JONAS ROOSENS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feloszlatta a parlamentet és előre hozott választásokat írt ki Alekszandar Vucsics szerb elnök – jelentette be szerda esti élő televíziós beszédében. A voksolásra december 17-én, a helyhatósági választásokkal párhuzamosan kerül sor.

Az egész világ számára nehéz időket élünk, a globális kihívások, háborúk és konfliktusok idején, amikor szükség van arra, hogy mindannyian egységesen megőrizzük a Szerb Köztársaság létfontosságú nemzeti és állami érdekeit

− idézte a szerb államfőt az al-Dzsazíra pánarab médium tudósítása.

Vucsics elnökre és a kormányzó Szerb Haladó Pártra nagy nyomás nehezedett mind az ellenzék, mind az Európai Unió részéről. Utóbbi szeretné elérni, hogy Európa többi országához hasonlóan Szerbia is vezessen be szankciókat Oroszország ellen, erre azonban Vucsics nem hajlandó.

Szerbia számára hatalmas előnnyel jár az, hogy független politikát folytat, többek között megerősítette az ország nemzetközi hírnevét, mint szabad és független államot 

– világított rá az elnök egy néhány nappal ezelőtti interjúban.

Az Európai Unió másik követelése a Koszovóval való kapcsolat rendezése. E hét eleji balkáni körútja során Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke egyenesen úgy fogalmazott, hogy Szerbiának de facto el kell ismernie Koszovó függetlenségét.

Közös sajtótájékoztatójukon Vucsics rámutatott:

Belgrád elkötelezett a béke és a stabilitás megőrzése iránt, és tisztában van kötelezettségeivel, de nem hozhat olyan döntést, amely ellentétes az alkotmánnyal.

A szerb alkotmány értelmében Koszovó Szerbia elidegeníthetetlen része. Koszovó 2008-ban egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét Szerbiától, de ezt Belgrád azóta sem hajlandó elismerni. A két fél között 2013-ban a kapcsolat normalizálását célzó párbeszéd kezdődött, amelyben az Európai Unió is közvetítő szerepet vállalt, jelenleg azonban 

nincs se konkrét dátum, se ütemterv a felek közötti megállapodás elérésére.

Borítókép: Alekszandar Vucsics szerb elnök (Fotó: ANP MAG/ANP via AFP/ Jonas Roosens)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.