Újabb volt amerikai elnök szólalt meg az izraeli konfliktussal kapcsolatban

Barack Obama szerint a probléma megoldásához először mindenkinek tudomásul kellene vennie a teljes igazságot.

2023. 11. 05. 21:49
OBAMA, Barack
Milwaukee, 2020. augusztus 20. A videofelvételrõl készült képen Barack Obama volt amerikai elnök videokonferencia keretében mond beszédet a demokraták négynapos elnökjelöltállító konvenciójának harmadik napján 2020. augusztus 19-én. Az eseménynek a Wisconsin állambeli Milwaukee egyik konferenciaközpontja adott otthont. MTI/EPA/DNCC Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok egykori elnöke, Barack Obama óva intett attól, hogy figyelmen kívül hagyjuk az Izrael és a Hamász között kirobbant konfliktus bonyolultságát, és arra figyelmeztetett, hogy a nagyobb képet nézve mindenki bűnrészes a történtekkel kapcsolatban.

Ha meg akarod oldani a problémát, akkor be kell fogadnod a teljes igazságot. És akkor el kell ismerni, hogy senkinek sem tiszta a keze, hogy valamennyien bűnrészesek vagyunk

 – mondta a Pod Save America szombaton megjelent interjújában.

A volt elnök azzal érvelt, hogy fontos elismerni több, egymásnak ellentmondó igazságot: az egyik ilyen, hogy a Hamász tettei borzalmasak, azonban szerinte a megszállás és az, ami a palesztinokkal történik, szintén elviselhetetlen.

Obama korábban felszólalt a konfliktussal kapcsolatban, és egy nyilatkozatában kijelentette, hogy Izrael minden olyan lépése, amely figyelmen kívül hagyja a Hamász elleni háború emberi költségét, végül visszaüthet.

A 44. elnök pénteken Chicagóban a Demokrácia Fórumon tartott beszédében azt mondta, hogy

lehetetlen semlegesnek maradni ezzel a vérengzéssel szemben. Nehéz reménykedni. A gyászoló családok, a romokból kirántott holttestek képei mindannyiunkat erkölcsi számvetésre kényszerítenek. Mindez annak ellenére történik, hogy évtizedek óta nem sikerült tartós békét elérni sem az izraeliek, sem a palesztinok számára, amely Izrael létjogosultságának elismerésén és egy békén alapul

Obama elnökként híresen fagyos viszonyt ápolt Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, többek között az izraeli–palesztin konfliktus kétállami megoldásának természete miatt.

Joe Biden elnök határozottan támogatta Izraelt a Hamász elleni háborúban, jelentős katonai segítséget nyújtva. A kormányzat azonban a közelmúltban humanitárius szünetekre szólított fel, és óva intett attól, hogy az izraeli hadsereg nagy károkat okozzon a palesztin civileknek.

Donald Trump volt elnök, akinek adminisztrációja szoros kapcsolatot ápol Izraellel, kezdetben bírálta Netanjahut a Hamász október 7-i támadása nyomán, mondván, hogy nem készült fel. 

George W. Bush volt elnök egy közelmúltbeli videóban keményvonalasnak minősítette magát, és azt mondta:

Az a véleményem, hogy az egyik fél bűnös. És az a fél nem Izrael

Bill Clinton volt elnök a Hamász első támadása után posztolt a közösségi médiában, és elítélte a palesztin fegyveres csoportot, de azóta keveset mondott. A bejegyzésben Clinton azt írta:

Itt az ideje, hogy a világ fellépjen a terrorizmus ellen és támogassa az izraeli demokráciát. Kitartok Izrael kormánya és minden izraeli mellett, és arra buzdítom őket, hogy tömörüljenek egységbe

Borítókép: Barack Obama volt amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/DNCC)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.