Ukrán–orosz háború: megnőtt a kereslet a Szu–35 iránt + videó

Ha egy harci eszköz bizonyítja, hogy jó a harctéri körülmények között is, akkor természetesen egyre többen akarják megvásárolni, csak ennyi a titok.

2023. 11. 15. 12:59
Szu-35
Forrás: Roszoboronexport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben Oroszország a Dubai Air Show-n értékesíti fegyvereit a potenciális vásárlóknak, az is jól látszik, hogy az egyes rendszerek iránti kereslet megugrott az ukrajnai harci teljesítményük miatt a nemzetközi fegyverpiacon – írja az EurAsian Times.

Az ukrán–orosz háborúban bizonyítottak, kelendőbbek lettek az orosz harci repülők is. Fotó: Roszoboronexport 

Bizonyítottak az ukrán–orosz háborúban

A Rosztech vezérigazgató-helyettese, Vlagyimir Artyakov elmondta, hogy harctéri teljesítményük miatt egyes eszközök iránt jelentősen nőtt a kereslet. 

Ezek például a Szu–35 vadászgépek, a Ka–52 harci helikopterek és a légi járművek megsemmisítésének irányított eszközei, a T–90 harckocsik, a TOS–1A rendszer, az Msta–S önjáró löveg.

De vannak irányítórendszerek és kézi fegyverek is, melyek az ukrán–orosz háborúban mutatott megbízhatóságukkal komolyabb érdeklődést keltettek.

Az orosz fegyverexport volumenének csökkenésével kapcsolatos aggodalmakra válaszolva a Rosztech tisztviselője cáfolta a SIPRI által közzétett adatokat. 

A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) által márciusban közzétett új adatok szerint a fegyverexportban 2018–22 között az Egyesült Államok részesedése 33 százalékról negyvenre nőtt, míg Oroszországé 22 százalékról 16-ra csökkent a 2013–17-es időszakhoz képest.

Mint az orosz állami fegyvergyártó cég közölte:

A Roszoboronexport rendelésállománya stabilan több mint négybillió rubel felett áll. Folyamatosan azon dolgozunk, hogy kiterjesszük a földrajzi elhelyezkedést és a készletek körét a baráti országok felé, népszerűsítve a fegyveres erők és csapatok minden típusának termékeit. A legígéretesebb területeknek jelenleg a légierő, a légvédelem, a páncélozott járművek és a kézi lőfegyverek számítanak

– mondta Artyakov.

Szintén a dubai vásáron jelentették be, hogy orosz drónok lépnek be a nemzetközi piacra, ezek először Indiában jelennek meg. A drónokat az indiai mezőgazdaságban és a hegyvidéken fogják használni. A forró és párás éghajlat, a magas hegyvidéki területek komoly kihívást jelentenek, de az orosz vállalat kész fejleszteni a drónmodelleket és új technológiákat alkalmazni.

 

Hogyan hatástalanít egy betolakodót a Szu–35?

A következő videóban azt láthatjuk, amint egy gyakorlat során a feltételezett behatoló szerepét a Belarusz Köztársaság légierejének Szu–30SM típusú repülőgépének legénysége játszotta. A felszállás után a szolgálatban lévő Szu–35-ös vadászgép megközelítette a légi célpontot, azonosította azt, és rádión közölte vele, hogy a legközelebbi repülőtéren le kell szállnia.

Miután ennek nem tett eleget, a Szu–35-ös személyzete számos olyan manővert hajtott végre, amelyek megnehezítették a támadó repülőgép további repülését, egyben demonstrálták a légi fegyverek harci használatára való felkészültséget. Ennek eredményeképpen a támadó repülőgép a baranovicsi repülőtéren szállt le, ahol a katonai rendőrség egyik egysége blokkolta, a személyzetet pedig őrizetbe vette.

Borítókép: Szu–35 (Fotó: Roszoboronexport)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.