Emberek millióinak nincs pénze fűtésre

Már tavaly is óriási gondok voltak, idén tovább nőtt a baj.

2023. 12. 01. 19:26
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly Németországban több mint ötmillió ember nem tudta megfelelően fűteni otthonát anyagi okokból. Az arány 2021-hez képest megduplázódott, erről a szövetségi statisztikai hivatal közöl adatokat. 

 

Összesen 6,6 százalékuk nem engedhette meg magának a meleg otthont. Ez az arány 2021-ben még mindig 3,3 százalék volt, míg idén akár kilencszázalékos növekedés sem kizárt.

Az adatokból kiderült, hogy azokban az ingatlanokban merült fel leginkább a probléma, amelyekben vagy két felnőtt és legalább három gyermek lakik, vagy amelyekben egyedül élnek.

A növekedés fő oka valószínűleg az ukrajnai háborúval összefüggésben megemelkedett energiaárak voltak

– kommentálta a statisztikai hivatal a helyzetet. A számok hirtelen megugorhatnak jövő év elején, Olaf Scholz  szociáldemokrata szövetségi kancellár ugyanis korábban a Bundestagban tett kormánynyilatkozatában bejelentette, hogy megszüntetik az energia- és gázárféket. A kormány azért döntött így, mert a tárolók tele vannak, és a kabinet nem számít hirtelen ugrásra a világpiaci árakban.

Németországban a bérlőket továbbra is fenyegeti a kilakoltatás veszélye, ha nem tudják időben befizetni a szolgáltatási díjakat. Tavaly év végén egy, a német kormány által felkért bizottság jelentést tett közzé, amelyben a túlterhelt háztartások számára a nehéz helyzetre vonatkozó szabályozás bevezetését javasolta.

Az Alternatíva Németországért (AfD) jobboldali párt élesen bírálta a szociáldemokrata-zöld-liberális kormányt. Egy közleményben azt írták:

Mindez megerősíti azt, amit az AfD mindig is jósolt: Az Oroszország elleni gazdasági háború csak a saját lakosságának árt. Ezért meg kell javítanunk és a lehető leggyorsabban üzembe kell helyeznünk az Északi Áramlat vezetékeket. Németország már most is a dicstelen nemzetközi élmezőnyhöz tartozik, ha adókról és illetékekről van szó, a szén-dioxid kvótát ezért meg kell szüntetni. Végre enyhítenünk kell az emberek terhein, és meleg otthont kell biztosítanunk, mert zöld ideológiával nem lehet fűteni

– tette hozzá az AfD.

Borítókép: Illusztráció (Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.