Elemér 2024. február 28.
logo

Emberek millióinak nincs pénze fűtésre

Odrobina Kristóf
2023.12.01. 19:26 2023.12.01. 19:34
Emberek millióinak nincs pénze fűtésre

Tavaly Németországban több mint ötmillió ember nem tudta megfelelően fűteni otthonát anyagi okokból. Az arány 2021-hez képest megduplázódott, erről a szövetségi statisztikai hivatal közöl adatokat. 

 

Összesen 6,6 százalékuk nem engedhette meg magának a meleg otthont. Ez az arány 2021-ben még mindig 3,3 százalék volt, míg idén akár kilencszázalékos növekedés sem kizárt.

Az adatokból kiderült, hogy azokban az ingatlanokban merült fel leginkább a probléma, amelyekben vagy két felnőtt és legalább három gyermek lakik, vagy amelyekben egyedül élnek.

A növekedés fő oka valószínűleg az ukrajnai háborúval összefüggésben megemelkedett energiaárak voltak

– kommentálta a statisztikai hivatal a helyzetet. A számok hirtelen megugorhatnak jövő év elején, Olaf Scholz  szociáldemokrata szövetségi kancellár ugyanis korábban a Bundestagban tett kormánynyilatkozatában bejelentette, hogy megszüntetik az energia- és gázárféket. A kormány azért döntött így, mert a tárolók tele vannak, és a kabinet nem számít hirtelen ugrásra a világpiaci árakban.

Németországban a bérlőket továbbra is fenyegeti a kilakoltatás veszélye, ha nem tudják időben befizetni a szolgáltatási díjakat. Tavaly év végén egy, a német kormány által felkért bizottság jelentést tett közzé, amelyben a túlterhelt háztartások számára a nehéz helyzetre vonatkozó szabályozás bevezetését javasolta.

Az Alternatíva Németországért (AfD) jobboldali párt élesen bírálta a szociáldemokrata-zöld-liberális kormányt. Egy közleményben azt írták:

Mindez megerősíti azt, amit az AfD mindig is jósolt: Az Oroszország elleni gazdasági háború csak a saját lakosságának árt. Ezért meg kell javítanunk és a lehető leggyorsabban üzembe kell helyeznünk az Északi Áramlat vezetékeket. Németország már most is a dicstelen nemzetközi élmezőnyhöz tartozik, ha adókról és illetékekről van szó, a szén-dioxid kvótát ezért meg kell szüntetni. Végre enyhítenünk kell az emberek terhein, és meleg otthont kell biztosítanunk, mert zöld ideológiával nem lehet fűteni

– tette hozzá az AfD.

Borítókép: Illusztráció (Pexels)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.