Így támadják ünnepeinket, de kizárólag a befogadás és a sokszínűség jegyében

Az elmúlt hetekben számos támadást intéztek a nyugati világban az advent, a karácsony és a karácsonyi hagyományok ellen, amelyek nem álltak meg egy-egy rendezvény betiltásánál, többször erőszakos tettekben is megnyilvánultak.

2023. 12. 25. 17:45
karácsonyfa
Forrás: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén a németek 22 százaléka úgy döntött, hogy a megnövekedett terrorveszély miatt nem látogat el a karácsonyi vásárokba, derült ki a német Evangelische Nachrichtenagentur hírügynökség megbízásából az INSA-Consulere piac- és társadalomkutató intézet által készített felmérésből. 

A kutatás rámutat, hogy a kockázatok miatt a nők nagyobb arányban (25 százalék) kerülik a vásárokat, mint a férfiak (19 százalék),

a németek 48 százaléka azonban úgy nyilatkozott, hogy nem fog tartózkodni a karácsonyi vásárok látogatásától, számolt be róla a V4NA hírügynökség. 

November végén figyelmeztetett fokozott terrorveszélyre a német hírszerzés. Akkor azt közölték, hogy a Hamász és Izrael között kitört háború következtében Európában is jelentősen megnőtt a radikális iszlamisták tevékenysége. Thomas Haldenwang, a német Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) vezetője pedig elmondta, erős a gyanú, hogy iszlamisták támadásokat terveznek végrehajtani Nyugaton.

A hatóságoknak Nyugat-Európában végül több terrortámadást sikerült megelőzniük, azonban így is számtalan támadás érte a karácsonyi hagyományokat, amelynek hátterében különböző szélsőliberális ideológiák is álltak. 

A keresztény ünnep előtt radikális klímavédők például több német városban is megrongálták a karácsony jelképének számító feldíszített fákat. A Letzte Generation (Utolsó Nemzedék) nevű klímavédelmi csoport ezúttal a karácsonyfák ellen fordult az adventi időszakban – egyszerre hét városban!

 

A Letzte Generation klímavédelmi csoport rendszeres, az erőszakos cselekedetektől sem visszariadó akciói a német közvéleményt is megosztják. Berlinben a Potsdamer Platzon álló, ünnepi fényben úszó feldíszített fenyőfát érte a támadás, a zöld növényzetet és a fadíszeket narancssárga festékkel kenték össze. Emellett a Leipziger Strassén, a Szövetségi Tanács épülete előtt álló fát is megrongálták festékkel, egy harmadikat pedig a Leipziger Platzon.

A radikális klímavédők nem csak a fővárosban rongáltak, egy közleményben bejelentették, hogy Németország hat másik városában is hasonlóan jártak el: Oldenburgban, Kielben, Lipcsében, Rostockban, Nürnbergben és Münchenben.

Megdöbbentő volt az a támadás is szintén Németországban, amikor a rüsselsheimi piactéren lévő Betlehem figuráit fejezték le

A rendőrség vizsgálta, hogy mi állhatott a vandalizmus hátterében.

A német tartományi rendőrség egy migránsokból álló csapatot keres, akik a gyanú szerint megvertek egy középkorú, Mikulásnak öltözött férfit, aki éppen egy hesseni rendezvényre tartott. Az 54 éves áldozatnak december 6-án Kassel városában kellett volna fellépnie, amikor a fiatalokból álló banda megtámadta.

Az áldozat, Rainer B. elmondása szerint a banda több 15 év körüli, migráns hátterű tinédzserből állt. A rendőröknek elmondta, hogy inzultálták, „rohadéknak” és „kövér embernek” nevezték, és felszólították, hogy vegye le a mikulásjelmezét. 

Azt ordították, hogy muszlimok, és hogy Németország az ő országuk 

– számolt be róla a Hessische Allgemeine című lap.

A karácsony eltörölve

Számos olyan eset okozott idén felháborodást, amikor a befogadás és a sokszínűség jegyében akarták megváltoztatni, sőt eltörölni a karácsonyi hagyományokat Európában és az Egyesült Államokban. 

Egy osztrák óvoda vezetése a sokszínűségre és kulturális különbségekre hivatkozva például úgy döntött, hogy nem hívja meg a Mikulást az intézménybe a gyerekekhez, a Mikulás ugyanis hagyományosan olyan fejfedőt visel, amelyen jól látható keresztény jelkép található.

A döntést a sokszínűség és a kulturális különbségek tiszteletben tartásával indokolták. 

Emellett egyes gyerekek állítólag félnek a piros ruhás férfitól.

Brüsszelben pedig arra gondoltak, hogy „marokkóibbá” változtatják a Mikulást. Jean Spinette, a brüsszeli Saint-Gilles negyed polgármestere kijelentette, hogy nyitott lenne arra, hogy Szent Miklós a marokkói kultúrát is magáévá tegye a december 6-i éves rendezvényen, amikor egy szentnek öltözött férfi meglátogatja a környékbeli iskolákat – hívja fel rá a figyelmet a The European Conservative.

Spinette kijelentette, hogy önkormányzata kapcsolatban áll a marokkói Berkane városával, és hogy a körzetének lakói közül sokan a régióból származnak. „Ez egy módja annak, hogy kapcsolatot találjunk a város muszlim közösségével” – mondta.

Mint mondta, jópofának tartaná, ha lenne egy „Sidi Nicolas”, aki klementint ajándékoz a gyerekeknek. A marokkói Berkane városa a klementintermesztésről ismert, a „Sidi” szó pedig arabul azt jelenti, hogy „uram”.

Spinette azt is hozzátette, hogy

számunkra a Szent Miklósnak környezetbarátnak, a vallásokat tiszteletben tartónak és interszekcionálisnak kell lennie.

Volt azonban olyan elképzelés is, ami már túl sok lett volna, így végül nem valósult meg – szerencsére. 

December 6-án nem a Mikulás, hanem Nikolah királynő érkezett volna a belgiumi Gentbe a gyerekekhez, akit úgy harangoztak be a városházi program hirdetői, mint a Mikulás alternatívája „a korábbi sztereotípiák nélkül”.

A rendezvényre egyébként több mint kétszázan jelentkeztek, de a felháborodás nagyobb volt, így végül lemondták Nikolah királynő szereplését.

„Queen Nikolah” egyébként Laura Nsengiyumva fekete bőrű művésznő által megalkotott karakter, aki megkérdőjelezi a kultúrák és nemek közötti hagyományos határokat.

Mivel azonban rengetegen felháborodtak azon, hogy el akarják torzítani Mikulás karakterét, ezért végül lemondták a programot. Többek szerint ez az újabb ötlet megint csak arról szól, hogy inkább eltörölnek egy évszázados hagyományt azért, hogy ne sértsék meg a kisebbségeket. 

Az Egyesült Államokban sem kímélték a karácsonyi hagyományokat.

Egy pennsylvaniai iskolai körzetben nem engedélyezték a karácsonyi díszeket, dalokat, de még karácsonyi pulóvert sem húzhat az ember. Erről emlékeztető üzenetet is küldött az iskola, nehogy elfelejtsék a tanárok, dolgozók. A döntés azért is érdekes, mert alig hat hónappal ezelőtt még nyíltan ünnepelték a Pride-hónapot, hívja fel rá a figyelmet a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Az emlékeztetőben utasítják az iskolabuszok sofőrjeit, hogy ne díszítsék fel a járműveiket, és távolítsanak el minden más, egy adott valláshoz kapcsolódó díszítést is. Mint kiderült az iskolakörzet feljegyzéseiből, néhány szülő panaszt tett az iskolai a karácsonyi dekorációk és a karácsonyi pulóvert viselő alkalmazottak miatt.

Az amerikai hírportál, a Modernity felhívta a figyelmet arra, hogy ugyan a karácsonyt betiltották, a Pride hónapot bőszen ünnepelni kellett az iskolakörzetben.

Ugyanennek az iskolakörzetnek a Pride-hónapról szóló júniusi bejegyzése kiemelte, hogy „elkötelezett a biztonságos, támogató és befogadó tanulási környezet biztosítása mellett minden diák és alkalmazott számára”. A Pride-hónap alkalmából közösségi oldalukon fel is köszöntötték az LMBTQ-közösséget, ahogy a muszlim zarándoklati ünnep alkalmából is.

De kiverte a biztosítékot a Wisconsin állambeli National Railroad Museum (nemzeti vasúti múzeum) éves karácsonyfa-fesztiválja is, ahol a klasszikus díszítésű fenyők mellett helyet kaptak a sátánisták és a genderlobbi „karácsonyfái” is.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.