Itt a harmadik világháború? Nukleáris fegyverrel fenyegetik Amerikát + videó

Legújabb interkontinentális ballisztikus rakétáit tesztelte Észak-Korea.

2023. 12. 21. 8:48
KIM Dzsong Un
Észak-Korea, 2023. december 19. Az észak-koreai állami hírügynökség, a KCNA által közreadott felvételen Kim Dzsong Un észak-koreai vezetõ nézi, amint fellövéshez készítenek elõ egy Hvaszong-18 szilárd üzemanyagú interkontinentális ballisztikus rakétát egy meg nem nevezett észak-koreai helyszínen 2023. december 18-án. A KCNA szerint a rakéta 6,5 kilométeres magasságot ért el, és ezer kilométert tett meg, mielõtt a Koreai-félszigettõl keletre levõ Japán-tengerbe csapódott. MTI/AP/KCNA/KNS Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Phenjan nem habozna nukleáris támadást indítani, ha azt egy ellenség atomfegyverrel provokálja – jelentette csütörtökön az észak-koreai állami média. Kim Dzsong Un észak-koreai vezető ezt a megjegyzést akkor tette, amikor a katonai rakétahivatalnak dolgozó katonákkal találkozott. 

A politikus gratulált nekik Phenjan közelmúltbeli interkontinentális ballisztikus rakétakilövő gyakorlatához – közölte a KCNA hírügynökség.

KIM Dzsong Un
Kim Dzsong Un észak-koreai vezető nézi, amint fellőnek egy Hvaszong-18 szilárd üzemanyagú interkontinentális ballisztikus rakétát egy meg nem nevezett észak-koreai helyszínen 2023. december 18-án. (Fotó: MTI/AP/KCNA/KNS)

Elmondta, hogy a teszt a fegyveres erők lojalitását és erős kiállását bizonyítja, valamint azt is, hogy fejlődik az ország nukleáris stratégiája és doktrínája.

Észak-Korea közölte, hogy hétfőn tesztelte legújabb interkontinentális ballisztikus rakétáit, hogy felmérje nukleáris erőinek háborús felkészültségét az Egyesült Államok fokozódó ellenségeskedésével szemben.

Az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán vezető diplomatái szerdán közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben elítélték ezt, és felszólították Phenjant, hogy kezdjen „érdemi párbeszédet előfeltételek nélkül”.

Kim Dzsong Un szerint a hétfői kilövés megmutatta a hadsereg nagyfokú mobilitását és gyors támadási képességét, és annak további erősítését ösztönözte – jelentette a KCNA-ra hivatkozva a Reuters brit hírügynökség.

Kim Dzsong Un nővére is reagált arra, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa a külön nyilatkozatban ítélte el azt, hogy Észak-Korea tesztelte legújabb interkontinentális ballisztikus rakétáit. Hozzátette, szerinte az ENSZ BT-nek az Egyesült Államokat és Dél-Koreát kellene megrónia, mert azok felelőtlen viselkedéseikkel és tetteikkel s katonai provokációikkal fokozzák a feszültséget a Koreai-félszigeten – mondta.

A rakétakísérlet egyébként megmutatta, milyen következményekkel járhatnak Washington rossz döntései

– mondta még a hét elején Kim Dzsong Un a KCNA észak-koreai állami hírügynökség jelentése szerint a Hvaszong–18 interkontinentális ballisztikus rakéta hétfői kilövéséről. Az MTI beszámolója szerint hozzátette: a rakétateszteket a 2024-es amerikai elnökválasztás előtt is folytatják.

Kim Dzsong Un az Egyesült Államok elleni válaszlépésekkel kapcsolatban hangsúlyozta: soha nem szabad figyelmen kívül hagyni „az ellenség felelőtlen és meggondolatlan katonai fenyegetéseit", amelyek ellen támadó akciókkal kell fellépni.

KIM Dzsong Un
Kim Dzsong Un észak-koreai vezető (jobbra) és lánya, Kim Dzsu E nézi, amint fellövéshez készítenek elő egy Hvaszong–18 szilárd üzemanyagú interkontinentális ballisztikus rakétát egy meg nem nevezett észak-koreai helyszínen 2023. december 18-án. (Fotó: MTI/AP/KCNA/KNS)


Dél-Korea, Japán és az Egyesült Államok kedden közös bejelentést tett egy közös rakétaadat-megosztó rendszer elindításáról, amely valós időben észleli a rakétakilövéseket. A három ország egy többéves, háromoldalú hadgyakorlati terv létrehozásában is megállapodott.

Az észak-koreai állami média közlése szerint Kim Dzsong Un egy Phenjantól keletre található helyszínről nézte végig a Hvaszong–18 interkontinentális ballisztikus rakéta hétfői kilövését. A nagy hatótávolságú rakétát helyi idő szerint 8 óra 24 perckor indították el, és ezer kilométert megtéve a Koreai-félsziget és Japán között csapódott a tengerbe.

A hétfői rakétakilövés repülési adatainak alapján dél-koreai és japán szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy ballisztikus rakéta jóval nagyobb távolság megtételére is képes, és az Egyesült Államokban is szinte bárhol landolhatott volna.

Borítókép: Fellövéshez készítenek elő egy Hvaszong–18 szilárd üzemanyagú interkontinentális ballisztikus rakétát egy meg nem nevezett észak-koreai helyszínen 2023. december 18-án (Fotó: MTI/AP/KCNA/KNS)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.