Készenlétben a lengyel légierő: azonosítatlan eszköz repült be a légtérbe Ukrajna felől

Az illetékesek vizsgálják, hogy pontosan mi történt.

Forrás: MTI2023. 12. 29. 12:59
null
San Carlos del Meta, 2015. április 16. Egy orosz gyártmányú Szu-30 nehéz vadászbombázó repülõgép a venezuelai hadsereg hadgyakorlatán San Carlos del Metában 2015. április 15-én. (MTI/EPA/Miguel Gutierrez) Fotó: Miguel Gutierrez
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna irányából érkező, egyelőre azonosítatlan légi eszköz repült be péntek reggel Kelet-Lengyelországba – közölte a lengyel hadsereg műveleti parancsnoksága. A tárgyat a határ átlépésének pillanatától eltűnéséig figyelték meg a nemzeti légvédelmi rendszer rádiólokációs eszközeivel – közölték a műveleti parancsnokság X közösségi felületén.

Jacek Goryszewski parancsnoksági szóvivő később a Polsat News kereskedelmi televízióban is közvetített sajtóértekezletén közölte: a tárgy rádiójelei a kelet-lengyelországi Zamosc város környékén szűntek meg. Az illetékesek vizsgálják, pontosan mi történt – mondta el Goryszewski.

Hozzátette: az incidens miatt emelték a lengyel légierő harckészültségét.

Andrzej Fijolek, a Lublini vajdaság rendőrségi szóvivője a PAP hírügynökségnek elmondta: sérültekről, robbanásról nincs információjuk.

Az esemény miatt péntek délután Andrzej Duda elnök egyeztet Wladyslaw Kosiniak-Kamysz kormányfőhelyettessel, nemzetvédelmi miniszterrel, Maciej Klisz altábornaggyal, műveleti parancsnokkal, valamint Wieslaw Kukula altábornaggyal, vezérkari főnökkel

– közölte a varsói államfői hivatal. 

Emellett a sajtóértesülések szerint az ukrán katonai vezetéssel is egyeztetést sürgetett az elnök. 

A találkozót követő sajtókonferencián Kukula altábornagy elmondta: minden jel arra mutat, hogy egy orosz rakéta hatolt be a lengyel légtérbe, amely a rádiólokációs eszközök adatai és a szövetségesek megerősítései szerint egy idő múlva távozott onnan.

Klisz altábornagy hozzátette: a rakéta mintegy 40 kilométeres mélységben hatolhatott be Lengyelország fölé, és a légtérsértés mintegy 3 percig tartott. A röppályájára vonatkozó műszaki adatok megerősítése végett a hadsereg terepszemlét is tart – közölte Klisz.

Az ukrajnai háború kitörése óta nem ez az első, Lengyelországot érő légi incidens. 2022 novemberében a kelet-lengyelországi Przewodów településen egy Ukrajnából indított rakéta csapódott be, két lengyel állampolgár halálát okozva. Idén áprilisban a nyugat-lengyelországi Bydgoszcz város melletti erdőben egy orosz gyártmányú, tavaly decemberben kilőtt cirkálórakéta maradványait találták meg.

 

Borítókép: Egy orosz gyártmányú Szu–30 nehéz-vadászbombázó repülőgép a venezuelai hadsereg hadgyakorlatán San Carlos del Metában 2015. április 15-én (MTI/EPA/Miguel Gutierrez)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.