Különleges fogások a Nobel-banketten

Ahogy a Nobel-díjat magát is sok titok lengi körül, úgy a menüt is.

2023. 12. 10. 21:49
WEISSMAN, Drew; KARIKÓ Katalin; XVI. KÁROLY GUSZTÁV
A Nobel-díjak átadási ünnepsége Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy a Nobel-díjat magát is sok titok lengi körül, úgy a menüt is. A nyilvánosság számára az este hét órai kezdésig, míg a vendégeknek egészen addig, míg helyet nem foglaltak fél órával a kezdés előtt, titkos volt a menü. 

A vacsorát a nyugati országrészről – a tenger mellől – származó séf állította össze, aki először kapott megbízást arra, hogy a Nobel-bankett vacsoráját összeállítsa. 

Az előkészítő munka hónapokig tartott, és csak azt lehetett tudni, hogy a tenger ihlette. 

Az előétel sárga cékla volt, amit tengeri fűvel együtt sütöttek, vajas, kapormagszósszal és kaviárral tálaltak, amihez Shaman Rosé Grnad Cru Champagne járt. 

 

A Nobel vacsorák történeténben először volt kizárólag hal a menün.

A konyhán 44 szakács és cukrász dolgozott közel egy héten keresztül, hogy vasárnap este minden tökéletesen sikerüljön és mintegy kétszáz pincér szolgálta fel az ételeket és italokat.

A főétel királyrákkal töltött tőkehal filé volt, karalábé tekerccsel, tőkehallal és királyrákkal töltött kosár, ecetes hagymával, gombával tálalva, amit téli és nyári pácolt zöldségekkel és grillkagylós szósszal tálaltak. 

 

A halat és a tenger gyümölcseit nem kedvelők nem jártak jól, mert a főmenűben kizárólag ilyenek voltak, az egyetlen alternatíva a vegetáriánus főétel. 

A desszertnek a halat nem kedvelők is örülhettek. A záró fogást második éve összeállító cukrászt az észak gyümölcse, a vörösáfonya ihlette. Sült csokoládé krémet kompóttal, vörösáfonyával komponálta össze, de a szószba is jutott a gyümülcsből, ami mellé tejszínes parfé is került.

A gálavacsorán a fogások előtt és után zenei műsor volt hallható, összesen négy részben, melyet a lépcsősorról, de időnként a galériáról adtak elő. 

Az est műsorfüzete szerint az idén százéves városháza ihlette az esti műsort, hogy a magas falak között visszhangzó évszázad dallamai köszönjenek vissza. Vivalditól David Bowiig, Richard Strausstól a funkyig, a svéd népi dallamoktól a jazzig fonódtak egybe dallamok

A zenei „visszhangok” idén tizennégy klasszikus zenész Västerås Sinfoniettaból, valamint a város leánykara és énekesei egy svéd funky együttessel és operaénekessel kiegészítve hangzottak  fel.

Borítókép: Nobel-bankett (Fotó: Koszticsák Szilárd)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.