Novák Katalin: A család nem oka, hanem megoldása az éghajlati válságnak

Nem a túlnépesedés a probléma. A család nem az oka, hanem megoldása az éghajlati válságnak. A fiatalokat nem rettegésben kell tartani, hanem támogatni kell – összegezte az ENSZ éghajlatváltozási konferenciáján elmondott beszédében Novák Katalin.

2023. 12. 02. 9:37
NOVÁK Katalin
Klímacsúcs - COP28 klímakonferencia Dubajban Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azért gyűltünk ma össze Dubajban a világ minden tájáról, mert átérezzük a felelősséget. Az éghajlatváltozás egyike azon kevés kérdéseknek, amelyekben a világ vezetői egyetértenek és összefognak. Aggodalmainkat és céljainkat már többször megfogalmaztuk. Elméletben mindannyian egyetértünk. De a végrehajtásban is együtt cselekszünk? – kezdte beszédét Novák Katalin az ENSZ éghajlatváltozási konferenciáján (COP28) Dubajban. A köztársasági elnök elmondta, Magyarországé a világ legambiciózusabb klímaprogramja.

Jelentősen csökkentettük a szén-dioxid-kibocsátásunkat, miközben növeltük a gazdasági termelékenységet. A 2030-ra kitűzött megújulóenergia-célkitűzésünket a becslések szerint már 2026-ra elérjük. Az üvegházhatású gázok kibocsátására vonatkozó 2030-as célunk az 1990-es szint ötven százaléka. Magyarország élen jár a zöldenergia előállításában és tárolásában, és nem mondunk le a kibocsátásmentes atomenergia felhasználásáról sem

– hangsúlyozta. 

Nem azért vagyok itt – folytatta Novák Katalin –, hogy arról számoljak be Önöknek, hogy Magyarország teljesítette, amit kellett. Csak ezért nem utaztam volna ide – ezzel is karbonlábnyomot hagyva. Egyetlen kérdésről szeretnék önöknek beszélni: a családról.

A jóléti államokban drámai népességcsökkenésnek vagyunk szemtanúi

– figyelmeztetett a köztársasági elnök. A GDP és a gyermekvállalási kedv közötti összefüggés világos: minél magasabb a jólét, annál kisebb a gyermekvállalási kedv. Minél több a pénz, annál kevesebb a gyerek – tette hozzá. Az államfő szerint a fenntartható jövőhöz fenntartható demográfiára van szükség. „A család nem oka, hanem megoldása az éghajlati válságnak” – mutatott rá. 

Novák Katalin ezt követően felsorolta a G20-országok fejlődéséről tanúskodó adatokat 1990 és napjaink összehasonlításában. „Az átlagos egy főre jutó GDP 2,5-szer magasabb. Az átlagos szén-dioxid-kibocsátás 62 százalékkal nőtt. Eközben a teljes termékenységi arányszám 34 százalékkal csökkent, az 1990-es 2,5-ről a tavalyi 1,7-re. Átlagosan majdnem egy gyermekkel van kevesebb a családokban” – sorolta. 

Gazdagabbak lettünk, és lemondunk a jövőnkről. A nagyobb jólét kevesebb gyermekkel és kevesebb felelősségvállalással jár együtt

– emelte ki a köztársasági elnök. Novák Katalin szerint ugyanakkor nem szükségszerű, hogy ez így legyen. Az államfő három tanáccsal látta el a jelenlevőket:

  1. Ne tántorítsuk el a fiatalokat a gyermekvállalástól! A bolygóért való felelősségérzet előfeltétele, hogy átérezzük az élet folytatásának felelősségét is.
  2. Szüntessük meg a félelem kultúráját! A fiatalokra nem ráijeszteni kell, hanem támogatni őket.
  3. Hallgassunk Ferenc pápára, és mondjunk igent az életre!

Ahogy a Szentatya fogalmaz: „egy problémánk van” – tette hozzá.

A klímaválságot, a szegénységet, az egyenlőséget, a biológiai sokféleséget, a vizet és a demográfiai jégkorszak jelenségét csak együtt lehet értelmezni. Kinek óvjuk meg a Földet, ha nem a gyermekeinknek?

– zárta beszédét Novák Katalin.

Borítókép: Novák Katalin köztársasági elnök felszólal az ENSZ Éghajlatváltozási keretegyezmény részes feleinek 28. konferenciáján (COP28) Dubajban 2023. december 1-jén (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.