Putyin: Drámai változások előtt áll a világ + videó

Egy befektetési fórumon többek között erről is beszélt az orosz államfő.

Forrás: RIa2023. 12. 07. 15:41
PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2023. december 7. Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) felszólal a VTB Bank "Oroszország hív!" nevû befektetési fórumán Moszkvában 2023. december 7-én. MTI/AP/Pool/Kreml/Sergei Guneyev Fotó: Sergei Guneyev
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vlagyimir Putyin a 14. VTB befektetési fórumon, a „Russia Calling!”-on szólalt fel. A fórum központi témája az „Élet globalizáció nélkül: a szuverén gazdaságok egyesítése” volt. 

A világ az alapvető, drámai változások és kihívások korszakába lépett nemcsak az egyes vállalatok és iparágak, hanem a világ országai és régiói számára is 

– jelentette ki az orosz vezető. Vlagyimir Putyin hozzátette, hogy „csak egy erős, stabil és – ezt szeretném hangsúlyozni – szuverén ország léphet át sikeresen ezen a szakaszon és válhat az új globális gazdaság egyik növekedési központjává”.

Az orosz elnök megjegyezte, hogy ma a nyugati országok a gazdasági kapcsolatokban a „barát vagy ellenség” elve alapján járnak el, ahol ha idegen vagy, kirabolhatnak, vagyonodat pedig letilthatják, elvihetik vagy felszámolhatják.

Nyilvánvaló, hogy ezek az akciók tönkreteszik a pénzügyi, kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok rendszerét, amely évtizedek alatt épült ki, a Nyugattal együtt

– tette hozzá Putyin.

A külső nyomás ellenére az Oroszországban működő külföldi cégek száma 2022 óta nem csökkent, hanem nőtt. 2022. március 1-jén 24,1 ezer külföldi szervezetet tartottak nyilván az országban, 2023. november 1-jén közel 1,5 ezerrel többet, 25,6 ezret. Ez az Oroszország iránti bizalmat jelzi – tette hozzá az elnök.

A szankciók nyomása ellenére Oroszország gazdasága fejlődik – mondta Putyin. Az év első tíz hónapjában 3,2 százalékkal nőtt a GDP, ma már magasabb, mint a szankciók előtt volt. A szakértők az év végére 3,5 százalékos arányra számítanak.

Hozzátette, a fogyasztói piacon lépésről lépésre elhagyják a márkák és közvetítők rájuk kényszerített szolgáltatásait, sőt „aktívan fejlesztjük saját piacunkat, ez természetesen rendszerszintű pozitív eredményekhez vezet”.

Putyin megjegyezte, hogy Oroszországban a bérek hét százalékkal, a reáljövedelem pedig 4,4 százalékkal nőtt.

Az elnök a pénzügyi rendszer egészének állapotát teljesen normálisnak és egészségesnek nevezte. Hozzátette: az alacsony adósság mellett még az év elején prognosztizált költségvetési hiány sem lett volna katasztrófa.

Az államfő hangsúlyozta: az illetékesek látják, milyen problémák vannak a gazdaságban, milyen feladatok várnak még megoldásra.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) felszólal a VTB Bank "Oroszország hív!" nevű befektetési fórumán Moszkvában 2023. december 7-én. (MTI/AP/Pool/Kreml/Sergei Guneyev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.