Szilveszterkor különösen fájdalmas lesz: 2050-re elveszíthetjük a legnemesebb buborékos bort

Egy kutatás szerint több szőlőfajta kipusztulhat.

2023. 12. 31. 17:25
Forrás: Borítókép: Illusztráció. (Fotó: Pexels/Dmitry Zvolskiy)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A ClimateAI éghajlatelemző platform előrejelzése szerint több száz szőlőfajta állhat a kihalás szélén, köztük a champagne készítéshez elengedhetetlen fajták, mint a pinot noir, a chardonnay is. 

Habzóbort bárhol lehet készíteni, de champagne-t csak Champagne-ban (Franciaország) lehet készíteni

− mondta Will Kletter, a cég alelnöke, aki kiemelte, hogy bajba kerülhet a champagne. Arra is felhívta a figyelmet, hogyha szeretünk egy adott bort, akkor még most élvezzük ki az ízét, mert 2050-re teljesen megváltozhat az, amit most kedvelünk.

A champagne finom ízét a meleg, napsütéses napok és a hűvös éjszakák adják.

De ahogy az éghajlat melegszik, a szakértő arra figyelmeztetett, hogy ezek a hűvös éjszakák elmúlhatnak.

A klasszikus szőlőtermelő vidékek Franciaországban −mint például Champagne − nagy bajba kerülhetnek, mert a termelőknek muszáj lesz északabbra költöztetni a szőlőültetvényeiket, hogy még elég hűvös legyen a növényeiknek. Így jöhet a képbe akár Nagy-Britannia is, ahol a feltételek adottak lehetnek majd a jó borszőlőkhöz.

A változó éghajlat a Champagne-régióba nagyjából félmillió borászati dolgozót, valamint az ide évente érkező mintegy 24 millió turistát érintheti – mondta Kletter. A régióban több évtizedes, ha nem évszázados hagyomány és kultúra épül a champagne köré. Sok kihívással kell szembenézniük a gazdaság és a kultúra megőrzéséért, mivel az ideális klíma messze kerülhet tőlük.

A Columbia Egyetem klímakutatója, dr. Benjamin Cook reagált a ClimateAI állításaira, és azt mondta, nem hiszi, hogy kihalhatnak a szőlőfajták, hiszen sok régióban termesztenek chardonnay és pinot noir szőlőt. Az viszont lehet, hogy Champagne régiót megtépázza a megváltozott időjárás. 

Abban ugyanakkor egyetértett a céggel, hogy az éghajlatváltozás jelentős hatással lesz a szőlőtermesztésre, ami nagy kihívás elé állítja az iparágat, különösen a nagy értékű borok esetében.

Borítókép: Illusztráció. (Fotó: Pexels/Dmitry Zvolskiy)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.