Zuhanórepülésben a brit kormányfő népszerűsége

Rishi Sunak kiszámíthatatlan és elhibázott migrációs politikája meghozta a gyümölcsét, ami a legkevésbé sem édes.

2023. 12. 15. 5:35
null
Borítókép: Az Egyesült Királyságot és Franciaországot összekötő La Manche-csatornán kelnek át illegális bevándorlók 2023. március 5-én (Forrás: Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A YouGov a hét elején az úgynevezett Ruanda-törvényről szóló vitatott szavazás előtt végzett felmérése szerint Rishi Sunak brit miniszterelnöknek mindössze 21 százalékos a támogatottsága, míg hetven százalék kedvezőtlen véleménnyel van a kormányfőről.

A felmérés szerint Sunak népszerűsége a legalacsonyabb szintre esett azóta, hogy a globalisták által támogatott, a rövid ideig hivatalban lévő Liz Truss volt miniszterelnököt eltávolították a kormány éléről.

Kormányfővé választásakor Rishi Sunak egyik első ígérete a nyilvánosságnak az volt, hogy megállítja a csónakokon érkező migránsok tömegét, de csaknem egy évvel az ígéret megtétele után a kormány még mindig nem hajtotta végre kiemelt tervét, és emellett azt sem sikerült még elérni, hogy akár egyetlen migránst is deportáljanak a ruandai menekültügyi központokba. Mint ismert, a brit kormány Ruandát mint biztonságos országot jelölte ki azzal a céllal, hogy az illegális migránsok ott várakozhatnak a kérelmük elbírálására, cserébe pedig a britek rengeteg pénzzel támogatják Ruandát, írja a V4NA hírügynökség. 

A program, amely jogi szempontból bizonytalan volt, mielőtt a Legfelsőbb Bíróság a múlt hónapban biztonsági aggályok miatt elutasította, kedd este szembesült a legnagyobb politikai akadállyal. A miniszterelnök törvényjavaslatot terjesztett elő, amellyel meg kívánta erősíteni a jogi alapokat arra vonatkozóan, hogy Ruandát hivatalosan is biztonságos országgá nyilvánítsák.

A törvényjavaslat azonban kedd este ellenállásba ütközött, amikor Sunak saját pártjának több tucatnyi képviselője tartózkodott a szavazáson.

Aggályaik szerint a jogszabály túl nagy teret enged a migránsok kitoloncolásának jogi megtámadására mind Nagy-Britanniában, mind Európában, mivel kevésbé foglalkozik azzal, hogy az Egyesült Királyságot továbbra is köti a franciaországi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) és annak határozata. A bíróság, amely 2022 nyarán ellentmondásos módon megakadályozta a Ruandába tartó és migránsokat deportáló repülőjáratok elindulását technikailag az EU-tól különálló intézmény, ezért Nagy-Britannia tagságát nem érintette a brexit. Sunak kritikusai, például Suella Braverman volt belügyminiszter és Robert Jenrick volt bevándorlási miniszter azzal érveltek, hogy a miniszterelnöknek ki kell vezetnie az országot az EJEB-ből, hogy valóban visszavegye az ország határai feletti ellenőrzést.

Ez azonban nem történt meg, és a rosszul kezelt, sokszor káosszal megspékelt migrációs politika rányomta a bélyegét a kormányfő támogatottságára, még a konzervatívok körében is. Eközben Nigel Farage brexitvezér támogatottsága ugyanebben a körben megugrott, amelyhez nagyban hozzájárult az is, hogy szerepelt az egyik reality tévéműsorban. A legfrissebb felmérések szerint immár 21 ponttal megelőzi Sunakot a szavazók körében.

Borítókép: Az Egyesült Királyságot és Franciaországot összekötő La Manche-csatornán kelnek át illegális bevándorlók 2023. március 5-én (Forrás: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.