Alternatív utak: Észak-Afrika segíthet Európa gázhelyzetén?

Algéria és más észak-afrikai országok rendelkeznek olyan gázkészletekkel, amelyek segíthetnek az Európai Uniónak a gázforrásait kipótolni.

2024. 01. 06. 6:21
null
BULGARIA-ENERGY-UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT Fotó: NIKOLAY DOYCHINOV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió nehéz helyzetbe került az orosz–ukrán háború miatt, 

mivel korábban Oroszországból importálta a kontinens gázkitermelésének nagyjából 45 százalékát.

2020-ban Norvégia 25 százalékát adta az EU gázimportjának, míg Algéria 12 százalékát. A háború következtében megnövekedett a cseppfolyósított földgáz, az LNG mennyisége is, többek között Katarból, az Egyesült Államokból és Nigériából, ami a gázimport összesen 26 százalékát tette ki 2022-ben – olvasható az Európai Tanács honlapján.

Az elhibázott szankciók ellenére az orosz gázimport továbbra is fontos szerepet játszik Európában, azonban 

Észak-Afrika, főleg Algéria és Nigéria gázkészleteiben nagy lehetőségek rejlenek,

ha Európa szeretné elkerülni, hogy túlzott függésbe kerüljön az amerikai és egyéb LNG-gáztól.

Algéria már így is nagy mértékben összeköttetésben áll Európával gázvezetékek révén. Az egyik az úgynevezett Gaz-Maghreb-Europe (azaz GME) vezeték, amely Algériát köti össze Marokkón keresztül Spanyolországgal. A vezetéket geopolitikai viták miatt nemrég lezárták, ezért ez a forrás megszűnt, de így is több más jelentős kapcsolat van az ország és Európa között a gáz tekintetében. Az algériai gáztartalékok így az úgynevezett Medgaz vezetéken keresztül fognak Spanyolországba jutni, amely egy tenger alatti csövön köti össze a két országot – írja az Africanews.com.

Azonban ez még nem minden. Azután, hogy 2022-ben felrobbantották az Északi Áramlatot, egyre nagyobb hangsúly kerülhet az Algériát Tunézián keresztül Olaszországgal összekötő TransMed gázvezetékre. Az olasz vezeték így segíthet kipótolni az Oroszországból kimaradó gáztartalékok egy részét – tudósít a Reuters.

Az egyik legérdekesebb fejlemény, hogy 

Nigéria a közeljövőben üzletet kíván kötni vagy Algériával, vagy Marokkóval arról, hogy a Szaharán keresztül gázvezetéket épít valamelyik országba, ugyanis jelentős gáztartalékai vannak.

A vezeték megépítéséért az amúgy is konfliktusban levő két ország között ölre menő küzdelem zajlik. A még csak tervezési fázisban levő Trans-Saharan Gas Pipeline (TSGP) a nyugat-afrikai ország ásványkincseit akár az Európai Unióba tudná juttatni – teszi hozzá a The Arab Weekly hírportál.

A North Africa Post hírportál azt is megjegyzi, hogy az algériai projektre azonban árnyat vethet az a fejlemény, hogy a 2023-as nigeri puccs miatt az országon keresztül tervezett gázvezeték jövője felől kétségek merülhetnek fel, így Marokkó előnybe kerülhet ebben a versenyben.

Az algériai és a nigériai gázvezetékek kapacitásának megnövelése összevéve jelentősen megkönnyíthetné az Európai Unió háború okozta gázproblémáit, ezáltal elősegíthetnék a kontinens hiányainak megfelelő pótlását. 

Borítókép: Gázvezeték, amely összeköti az európai és az orosz szállítási rendszert (Fotó: Nikolay Doychinov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.