Az amerikai kormány nem érdekelt az oroszokkal való párbeszédben

Donald Trump megválasztása nem jelentene fordulatot az ukrajnai helyzetben, az orosz–amerikai kapcsolatok megromlása ugyanis nem Biden elnök alatt kezdődött – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy amerikai televíziós csatornának adott interjújában.

2024. 01. 23. 13:22
LAVROV, Szergej
Moszkva, 2024. január 16. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Cso Szon Hui észak-koreai külügyminiszterrel tartott megbeszélésén a moszkvai hivatalában 2024. január 16-án. MTI/EPA/Reuters pool/Makszim Semetov Fotó: Makszim Semetov/EPA/MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem jelentene fordulatot az ukrajnai helyzetben Donald Trump megválasztása, az orosz–amerikai kapcsolatok alapjainak tönkretétele ugyanis nem Biden elnökkel, hanem sokkal régeben kezdődött – mondta a CBS amerikai hírtelevíziónak adott interjújában Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. 

Lavrov szerint a kapcsolatot az ásta alá először, hogy az ifjabb Bush elnök 2001-ben kilépett a rakétaelhárító védelmi rendszerek korlátozásáról szóló ABM-egyezményből, amelyet még 1972-ben kötött az Egyesült Államok és az akkori Szovjetunió.

A mostani amerikai kormányzat pedig „nem érdekelt semmilyen párbeszédben” az oroszokkal, legalábbis politikai kérdésekben nem.

Bárkit, aki őszintén érdekelt az igazságosságban, beleértve az igazságosság megteremtését az Oroszország és Ukrajna közötti kapcsolatokban, ami természetesen magában foglalná annak a nyugati politikának a leállítását, amely Ukrajnát az Oroszország elleni háború eszközeként használja, készek lennénk meghallgatni

− mutatott rá Lavrov.

„Oroszország továbbra is kész megvitatni bármilyen komoly javaslatot, amely magában foglalja a helyszíni helyzet, a helyzet eredetének megvitatását, és olyan megoldás elérését, amely garantálja Oroszország és az ukrán nép jogos nemzeti érdekeit” – erősítette  meg a külügyminiszter.

Lavrov emlékeztetett, hogy Oroszország már 2007-2008 óta figyelmeztette a Nyugatot, hogy a NATO bővítése „túl messzire ment”, a korábban Jelcin és Gorbacsov számára tett minden ígéret ellenére.

A Nyugat teljesen lejáratta magát

− vélekedett az orosz külügyminiszter.

Szergej Lavrov január 22–24. között tartózkodik New Yorkban, ahol az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) Közel-Keletről szóló nyílt vitáján és egy Ukrajnáról szóló ülésen vesz részt, valamint több kétoldalú megbeszélésre is sor kerül – írj a TASZSZ orosz hírügynökség. 

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes azonban korábban úgy nyilatkozott, hogy Lavrov és Antony Blinken amerikai külügyminiszter nem találkozik.

Borítókép: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (Fotó: MTI/EPA/Reuters/Makszim Semetov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.