Drámai mértékben súlyosbodott a keresztényüldözés a világban + videó

A keresztények elleni féktelen erőszakról számolt be az Open Doors szervezet, amely minden évben kiadja az úgynevezett keresztényüldözési indexet. Ez azt mutatja meg, hogy a korábbi időszakokhoz képest milyen mértékben mélyült el a vallási gyűlölet. 2022 októbere és 2023 szeptembere között csaknem ötezer keresztényt öltek meg hitük gyakorlása miatt. Az Open Doors szerint a valós szám ennél sokkal magasabb, mert a különböző konfliktusok miatt nehéz dokumentálni minden esetet.

2024. 01. 19. 5:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új nemzetközi csúcsot ért el a keresztények elleni gyűlölet a világban. 2024-et írunk, és féktelen erőszakot tapasztalunk – jegyezte meg Markus Rode, az Open Doors németországi keresztény segélyszervezet vezetője. A 2022 október elejétől 2023 szeptember végéig tartó időszakra vonatkozó világméretű keresztényüldözési indexet a szervezet most tette közzé.

A számok sivár képet festenek a szóban forgó, összesen több mint kétmilliárd embert számláló vallási csoport követőivel való bánásmódról. Világszerte tízezreket űznek el, vernek meg, gyilkolnak meg vagy tüntetnek el munkatáborokban és sötét börtönökben. A vizsgált időszakban világszerte csaknem ötezer keresztényt öltek meg hitük gyakorlása miatt. Az Open Doors szerint a valós szám ennél sokkal magasabb, mert a különböző konfliktusok miatt nehéz dokumentálni minden esetet.

 

Közel 43 ezer hívő tapasztalt fizikai erőszakot vagy halálos fenyegetést egy év alatt. Különösen gyorsan nőtt a keresztények otthonai elleni támadások száma. Az előző év azonos időszakához képest az ilyen incidensek száma 371 százalékkal, mintegy 4500-ról körülbelül 21 500-ra nőtt, és több mint kétszer ennyi embert űztek el otthonából, akik később bujkálni kényszerültek.

Templomokat is megtámadtak vagy bezártak; egyes esetekben szélsőségesek, de néha maguk a kormányok is. A helyzet Kínában, Indiában, Nigériában, Nicaraguában, Etiópiában, Ruandában, Szudánban, Burkina Fasóban, Nigerben és Angolában a legdrámaibb. A hatóságok azonban tavaly Európában is számos olyan esetet regisztráltak, amikor keresztényekkel voltak ellenségesek. 

Ha keresztényeket fedeznek fel, családostul politikai bűnözőkként munkatáborokba deportálják vagy a helyszínen megölik. A más keresztényekkel való találkozás ezért szinte lehetetlen, és csak a legszigorúbb titokban történhet

– állítja az Open Doors. A szomáliai al-Shabaab terrorszervezet, amely a saría törvényének szigorú formáját szorgalmazza, saját küldetésévé tette a keresztények kiirtását.

Eritreában eközben a kormány nem hajlandó elismerni bizonyos keresztény csoportokat, és nem riad vissza az erőszakos szankcióktól sem. Nigéria sem biztonságos ebből a szempontból.

A keresztények ott az iszlám elnyomás, az etnikai-vallási ellenségeskedés, a diktatórikus paranoia, a szervezett bűnözés és a korrupció kimerítő kombinációjától szenvednek

 – mutatott rá az Open Doors. Tízből kilenc vallási indíttatású gyilkosság Afrikában ebben az országban történt.

A keresztények nincsenek biztonságban a tengerentúlon sem

Latin-Amerikában is különösen drasztikusan romlott a helyzet. A leggyorsabban Nicaraguában, ahol a kormány egyre nyíltabban ellenséges az egyházakkal.

Bárkit, aki kritizálja a véleménynyilvánítás szabadságának a kormány általi elnyomását – akár vallási, akár más okokból – letartóztatnak. Az egyetemek elveszítik engedélyeiket, a keresztény tulajdonban lévő ingatlanokat és médiát elkobozzák, a papokat és püspököket pedig kémkedéssel vádolják

– figyelmeztet jelentésében a segélyszervezet. 

A latin-amerikai országok közül azonban Kuba számít a legrosszabbnak, a nyomás ott a kommunista diktatúrákból ered. A kommunista párt az ideológiája szerint próbálja irányítani az egyházat. Ha egyházi és közösségi vezetők vagy keresztény aktivisták bírálták a rezsimet, akkor letartóztatásokra, lejárató kampányokra, mozgáskorlátozásra, börtönbüntetésre lehetett számítani.

Az európai kereszténységnek is van mitől félnie

Európát is egyre gyakrabban megrázza egy-egy komolyabb eset. Egy marokkói férfi Spanyolországban egy templomban arra szólította fel a hívőket, hogy csatlakozzanak az iszlámhoz, és végül machetével megölte a sekrestyést, a papot pedig súlyosan megsebesítette a nyakán.

Szobrokat loptak el több templomból is, kőkereszteket rongáltak meg egy temetőben, a kiállított betlehemből ellopták a Kisjézust, egy másik esetben teljesen leromboltak egy betlehemet. Klímaőrültek karácsonyfákat rongáltak. A kölni dómban fokozott terrorkészültség mellett tartották meg a karácsonyi éjféli misét, néhány iskolában pedig betiltották a karácsonyi és a Mikulás-ünnepségeket. Ez csak néhány példa a keresztény szimbólumokat, szent helyeket és hagyományokat ért támadásokból az elmúlt hetekből Európából.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.