Egyre inkább Oroszországtól függ az EU élelmiszer-ellátása?

Európának sikerült nagyon rövid idő alatt csökkentenie az Oroszországtól való energiafüggőségét, de ennek mind a háztartások, mind az ipar számára óriási ára volt – jelentette ki a norvég Yara növénytápanyag-gyártó vállalat vezére.

2024. 01. 12. 19:23
PUTYIN, Vlagyimir
Anadir, 2024. január 10. A belföldi munkalátogatáson Csukcsföldön tartózkodó Vlagyimir Putyin orosz elnök paradicsomokat néz a Makatrov család egész évben üzemelõ melegházában, a régió fõvárosában, Anadirban 2024. január 10-én. Putyin elsõ alkalommal érkezett munkalátogatásra az oroszországi Távol-Keleten fekvõ Csukcsföldre. Az elnök 2023-ban az Oroszországi Föderáció húsznál több államalakulatát kereste fel. MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Gavriil Grigorov Fotó: Gavriil Grigorov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A saját magát a világ vezető növénytápanyag-gyártó vállalataként meghatározó norvég Yara vezérigazgatója, Svein Tore Holsether kritikusan reagált az Európai Unió stratégiájáról egy sajtótájékoztatón, ahol az Eurostat adatait is bemutatták. 

Ezek szerint 2022-ben és 2023-ban, a csúcsidőszakban, az előző időszakhoz képest 34 százalékkal nőtt az EU-ba irányuló teljes nitrogénimport, amelynek mintegy harmadát Oroszország adta.

Emellett az orosz karbamid még mindig a teljes behozatal közel egyharmadát teszi ki.

Holsether felhívta a figyelmet arra, hogy

Európának sikerült nagyon rövid idő alatt csökkentenie az Oroszországtól való energiafüggőségét, de ennek mind a háztartások, mind az ipar számára óriási ára volt […] Nagyon aggódnék, ha alvajáró módjára pontosan ugyanazt ismételnénk a műtrágyával kapcsolatban, amit az energiával kapcsolatban is tettünk és teszünk

idézi az Euractiv.

A vezérigazgató szerint ez nemcsak az Oroszországnak való kitettség miatt veszélyes, de még a környezeti hatásai is negatívak. Az Európán kívülről érkező műtrágyákat lazább szabályozások mentén állítják elő. 

Így akár 50-60 százalékkal több szén-dioxid-kibocsátással is járhat a gyártásuk.

A cégvezér szerint az EU számára döntő év lehet 2024 a mezőgazdaság következő évtizedének szempontjából. A feladat az, hogy az EU megkönnyítse a gazdálkodók számára a környezetbarát döntések meghozatalát a termelési szintek fenntartása mellett.
Borítókép: A belföldi munkalátogatáson Csukcsföldön tartózkodó Vlagyimir Putyin orosz elnök paradicsomokat néz a Makatrov család egész évben üzemelő melegházában, a régió fővárosában, Anadirban (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Gavriil Grigorov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.