Fokozatosan lebontják az államot Lengyelországban

Minél bátrabban ragadja meg a Tusk-kormány az állami élet új területeit, annál nagyobb tapsot kap Berlinben és Brüsszelben.

2024. 01. 16. 21:46
null
Varsó, 2024. január 11. A lengyel ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt támogatói az októberi választások eredményeképpen hatalomra került négypárti koalíciós kormány intézkedései miatt tüntetnek a parlament varsói épületénél 2024. január 11-én. MTI/EPA/PAP/Marcin Obara Fotó: Marcin Obara
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Így néz ki egy rendszer. Egy tehetetlen polgár, egy lejáratott ellenzék és a hatóságok teljes büntetlensége. Minél bátrabban ragadja meg a Tusk-kormány az állami élet új területeit, annál nagyobb tapsot kap Berlinben és Brüsszelben. Az állam fokozatos lebontása hihetetlenül meggyengíti Lengyelországot – írja véleménycikkében Marzena Nykiel lengyel publicista.

Ha a Donald Tusk államában le lehet kapcsolni a közszolgálati televíziót, be lehet zárni a regionális médiát, az elnök távollétében a rendőrséggel megszállni az elnöki palotát, parlamenti képviselőket börtönbe lehet zárni, és az államfő döntése ellenére erőszakkal ott lehet tartani őket, ha lehetséges az államügyész funkcióját érvényteleníteni és egy tetszés szerinti pártjelöltre cserélni, határozatokkal megváltoztatni a jogrendet, akkor egy megdöbbentően antidemokratikus és Lengyelország érdekeivel ellentétes rendszerrel állunk szemben. Az államot olyan erők kaparintották meg, amelyek szándékai ellentétesek a nemzeti érdekekkel, a polgárok jólétével és az ország súlyosan veszélyeztetett biztonságával

– írja Marzena Nykiel. Mariusz Kaminski és Maciej Wasik – a jog szerint – még mindig parlamenti képviselők, a polgárok által demokratikus választásokon szerzett parlamenti mandátumuk nem járt le, és a szejm elnökének nem volt joga meghozni az ellehetetlenítésükről szóló határozatot. Ezt a lengyel legfelsőbb bíróság rendkívüli ellenőrző kamarája is megerősítette. Ezt többször megerősítették az alkotmányjogászok, sőt maga a legfelsőbb bíróság első elnöke is. Ráadásul a Jog és Igazságosság bebörtönzött parlamenti képviselőinek éhségsztrájkjára és feleségeik kegyelmi kérésére tekintettel Andrzej Duda elnök úgy döntött, hogy elindítja a kegyelmi eljárást, miközben emlékeztetett arra, hogy a 2015-ös kegyelmi kérelme továbbra is érvényben van.

De ezek közül az érvek közül abszolút sem jut el a Tusk embereihez. Számukra sem a jog, sem a jogállamiság nem létezik. Még a józan tisztesség kategóriái sem érvényesek. Elfogadták a mérlegelési jog doktrínáját, amely a mindenhatóságot szentesíti

– jelentette ki a publicista. Politikai nézeteik és hozzáállásuk miatt börtönbüntetésre ítélték őket, erről már Andrzej Duda lengyel államfő beszélt a davosi világgazdasági fórumon.

Én kegyelmet adtam nekik, de a másik oldal elszántsága olyan volt, hogy a kegyelmemet figyelmen kívül hagyták. (…) Ma börtönben vannak, ha politikai nézeteik miatt vannak börtönben, akkor miféle rabok ők?

– tette fel a kérdést az elnök.

 

Eközben a radomi börtön elé újabb tüntetést szerveztek, ahol Mariusz Kaminskit tartják fogva. Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság párt elnöke szerint szerint Mariusz Kaminskit a legmagasabb állami kitüntetéssel kellene kitüntetni.

„Azok, akik más államok szolgái, veszíteni fognak. És így végérvényesen veszíteni fognak. Nem lesznek a lengyel közéletben. (…) Mi meg mertük mutatni, dacolva azokkal, akik magukat Lengyelország urainak, Lengyelország tulajdonosainak tekintették, hogy Lengyelországot lehet becsületesen, nem hazug módon kormányozni és nagy sikereket elérni. Most bosszút állnak ezért. Megmutattuk azt is, hogy lehet szuverén politikát folytatni. És ezért is bosszút állnak"

jelentette ki a pártelnök.

Borítókép: A lengyel ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt támogatói az októberi választások eredményeképpen hatalomra került négypárti koalíciós kormány intézkedései miatt tüntetnek a parlament varsói épületénél (Fotó: MTI/EPA/PAP/Marcin Obara)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.