Franciaország alkotmányba foglalná a terhességmegszakítást

A nemzetgyűlés elfogadta a törvénytervezetet, a szenátus támogatása azonban kétséges.

Forrás: MTI2024. 01. 31. 6:34
MACRON, Emmanuel
Párizs, 2023. november 27. Emmanuel Macron francia elnök beszél a párizsi Nemzeti Tengerészeti Múzeum megnyitóján 2023. november 27-én. A múzeum hat év felújítás után nyitja meg újra kapuit a látogatók elõtt. MTI/EPA/Pool/AP/Christophe Ena Fotó: Christophe Ena
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia nemzetgyűlés nagy többséggel elfogadta kedden első olvasatban a kormány törvényjavaslatát, amely alkotmányba foglalja a nőknek a terhességmegszakításhoz „szavatolt szabadságát”.

Az 577 fős alsóházban a tervezetet 493 szavazattal 30 ellenében fogadták el.     

Most azon leszek, hogy eljuttassam az üzenetet a szenátushoz

− mondta a szavazást követően Eric Dupond-Moretti igazságügyi miniszter.     

Az alkotmánymódosításhoz az ellenzéki jobboldali többségű szenátusnak is el kell fogadnia a tervezetet február 28. előtt, ugyanilyen formában, mielőtt a két ház együttes ülését, a kongresszust, összehívja a köztársasági elnök, a tervek szerint március 5-re az alkotmányos reform ratifikálására.

A szöveg megfogalmazása a „szavatolt szabadságot” illetően a jobboldal részéről azonban ellenérzést vált ki, így kiszámíthatatlan a szavazás kimenetele a felsőházban. Amennyiben a szenátus más szöveggel fogadja el a javaslatot, annak végleges változatáról a nemzetgyűlésnek ismét szavaznia kell. 

Emmanuel Macron elnök 2023. március 8-án kötelezettséget vállalt arra, hogy a terhességmegszakítás jogát beiktatja az alkotmányba, miután az amerikai alkotmánybíróság döntése, amely megengedte az amerikai tagállamoknak az abortusz betiltását, aggodalmat váltott ki Franciaországban.

A történelem tele van olyan példákkal, amikor olyan alapvető jogokat és szabadságjogokat, amelyekről mindenki azt hitte, hogy magától értetődőnek tekinthetők, mindenki megdöbbenésére vagy közönye közepette, egy pillanat alatt megszüntettek

− mondta a nemzetgyűlésben az igazságügyi miniszter.

Borítókép: Emmanuel Macron, Franciaország elnöke (Fotó: MTI/EPA/AP/Christophe Ena)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.