Lakásválság vagy munkaerőhiány?

Kanada korlátozza a külföldi diákok beutazását.

Forrás: Reuters2024. 01. 23. 7:24
Group,Of,Diverse,High,School,Students,Studying,In,Class
nyelvtanulás
Rawpixel.com/Shutterstock
656532487 Fotó: Rawpixel.com/Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kanada hétfőn bejelentette, hogy két évre korlátozza a külföldi diákok befogadását, miután az elmúlt években robbanásszerűen megnőtt a tanulmányi engedélyek száma, súlyosbítva ezzel az ország lakáshiányát. Az adatok szerint tavaly Kanada közel egymillió tanulmányi engedélyt bocsátott ki, ami mintegy háromszorosa a tíz évvel ezelőtti számnak. Az új javaslat közel harmadára csökkenti majd a befogadást, írta a Reuters.

A bevándorlási miniszter, Marc Miller elmondta:

A kormány bevezeti a külföldi diákvízumok kétéves ideiglenes korlátozását, 2024-ben 364 ezer vízumot adunk ki.

Az új tervek korlátozni fogják a külföldi diákoknak kiadott posztgraduális munkavállalási engedélyeket is, ami valószínűleg ösztönözni fogja őket a hazatérésre. A munkavállalási engedélyek korábban könnyű útvonalat jelentettek a tartós letelepedéshez. A mesterszakot vagy doktori programot folytatók továbbra is jogosultak lesznek hároméves munkavállalási engedélyre.

Azon külföldi diákok házastársai, akik alapképzésen vagy főiskolai programokon vesznek részt, már nem lesznek jogosultak

– mondta Miller. 

A 2025-ben benyújtott új tanulmányi engedélykérelmek értékelése az év végén újra elbírálásra kerül.

Miért szigorít a kormány?

Kanada népszerű célpont lett a külföldi diákoknak, mivel viszonylag könnyű munkavállalási engedélyt szerezni a tanulmányok befejezése után. De a nemzetközi diákok számának növekedése lakásproblémához vezetett, ami megemelte a lakbéreket. Decemberben a lakbér országosan 7,7 százalékkal nőtt az előző évhez képest, a Statscan szerint.

A miniszterelnök, Justin Trudeau népszerűsége főként a lakáselérhetőségi válság miatt csökkent, az ellenzéki Konzervatív Párt vezetője pedig, Pierre Poilievre, a jövő évi választások előtt előretört.

A kormány a lakáshiány mellett aggódik néhány oktatási intézmény minősége miatt is.

Kire lesz ez hatással?

A külföldi diákok évente mintegy 22 milliárd kanadai dollárt (16,4 milliárd dollárt) tesznek hozzá a kanadai gazdasághoz. Az intézkedés sok olyan oktatási intézményt érinthet, amelyek kibővítették campusaikat a diákok folyamatos beáramlásának reményében.

Ontario, a legnépesebb tartomány, a legtöbb külföldi diákot fogadja be. Néhány vállalkozás, köztük éttermek és kiskereskedelmi szektorok figyelmeztettek arra, hogy a külföldi diákok korlátozása munkaerőhiányt fog eredményezni.

Kanada-szerte az éttermekben közel százezer betöltetlen állás van, és a nemzetközi diákok 2023-ban az 1,1 millió munkavállaló 4,6 százalékát tették ki, mondta a Reutersnek a múlt héten egy lobbicsoport.

A kanadai bankok is profitáltak az új diákok érkezéséből, mivel minden diáknak legalább húszezer kanadai dolláros garantált befektetési jegyet (GIC) kellett birtokolnia, amely a külföldi diákok számára az életköltségek fedezésének előfeltétele volt.

A külföldi diákok túlnyomó többsége, mintegy negyven százalék Indiából származik, Kína a második legnagyobb hozzájáruló 12 százalékkal a 2022-es adatok szerint.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.