Le kell cserélni a hagyományos fegyverzetet

Amit az orosz–ukrán háborúból Tajvannak érdemes lenne megtanulni.

Forrás: POLITICO2024. 01. 14. 8:05
LAJ Csing-tö
Tajnan, 2024. január 12. Laj Csing-tö tajvani alelnök, a kormányzó, függetlenségpárti Demokratikus Haladás Pártja (DPP) elnöke, elnökjelölt támogatói jelszavakat skandálnak a Tajvan déli részén fekvõ Tajnanban tartott kampánygyûlésen 2024. január 12-én. Tajvanon január 13-án tartanak elnök- és törvényhozási választásokat. Az elnökválasztás legesélyesebb jelöltjének Laj Csing-tö alelnököt tartják. Az ellenzéki pártok, a Kínával szorosabb kapcsolatok fenntartását pártoló Nemzeti Párt (Kuomintang), valamint a szintén a Kínával való jobb kapcsolatok kiépítéséért kampányoló Tajvani Néppárt (TPP) külön-külön jelöltet állított. MTI/EPA/Ritchie B. Tongo MTI/EPA/Ritchie B. Tongo Fotó: Ritchie B. Tongo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrajnai orosz inváziót követően a tajvani fegyveres erők korábbi vezérkari főnöke, Lee Hszi-ming aggodalmát fejezte ki afelől, hogy Tajvan túl lassan alkalmazkodik a konfliktus körülményeihez. A Politicónak adott exkluzív interjújában Lee hangsúlyozta, hogy a hagyományos harci repülőgép- és hadihajó-projektektől a mozgékonyabb fegyverzet – például a drónok és a mobil légvédelmi rendszerek – felé kell elmozdulni, hogy egy esetleges kínai invázióval szemben hatékonyan lehessen ellenállni.

Lee – aki 2019-ig vezérkari főnökként szolgált – elismerte, hogy az elmúlt két évben némi javulás történt Tajvan stratégiai megközelítésében, különösen a drónokba történő beruházások terén. Kritizálta azonban a hagyományos fegyverkezésre helyezett hangsúlyt.

Az orosz invázió óta Tajvan kifejlesztett egy úgynevezett „sündisznó-stratégiát”, amelynek középpontjában a mobil, rövid hatótávolságú védelmi fegyverek állnak. 

A január 13-án történt elnökválasztás újra felerősítette a Dél-kínai-tengeren való katonai konfrontációval kapcsolatos aggodalmakat, Peking pedig arra figyelmeztette Tajvant, hogy az újraegyesítés elkerülhetetlen. Lee hangsúlyozta a mozgékonyabb fegyverzet fontosságát, hogy Tajvan önállóan tudjon működni, miközben egy esetleges amerikai támogatásra is vár.

Lee szerint „alacsony költségű, nagy túlélőképességű fegyverekre” van szükség. Majd Ukrajna tapasztalatait hozta fel bizonyítékként arra, hogy nem elegendő, ha csak néhány van belőlük.

Lee ezek mellett kiemelte az alacsony költségű drónok és a mobil légvédelmi rendszerek fontosságát. 

Tajvannak a fejlett drónokba történő beruházásokat kellene előnyben részesítenie, és el kellene távolodnia az 1997-ben beszerzett Mirage harci repülőgépektől

– mondta.

Borítókép: Laj Csing-tö tajvani alelnök, a kormányzó, függetlenségpárti Demokratikus Haladás Pártja (DPP) elnöke, elnökjelölt támogatói jelszavakat skandálnak a Tajvan déli részén fekvő Tajnanban tartott kampánygyűlésen 2024. január 12-én (Fotó: MTI/EPA/Ritchie B. Tongo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.