Pénzmosás és korrupció Hunter Biden festményei körül

Az amerikai képviselőház republikánus képviselői kedden zárt ajtók mögött meghallgatták Georges Bergès-t, egy ismert New York-i művészeti galéria tulajdonosát, aki Hunter Biden ellentmondásos festményeit árulja. Hunter Biden festményeinek adásvétele rendkívül nagy port kavart korábban az Egyesült Államokban, mert az elnök fiának művészeti alkotásainak értékesítése felveti a pénzmosás, a korrupció és a befolyással való üzérkedés gyanúját.

Forrás: V4NA2024. 01. 12. 16:58
BIDEN, Hunter; BIDEN, Joe
Washington, 2024. január 10. Hunter Biden, Joe Biden amerikai elnök fia (k) az ügyvédje, Abbe Lowell (b) társaságában az amerikai törvényhozás alsóháza, a képviselõház felügyeleti bizottságának egyik meghallgatásáról távozik, amelyen vendégként vett részt a washingtoni Capitoliumban 2024. január 10-én. A képviselõházi többséget kitevõ és a Biden család külföldi üzleti kapcsolatainak ügyében vizsgálódó republikánus képviselõk eljárást készülnek indítani Hunter Biden ellen, amiért az elõzõ hónapban visszautasította részvételét az illetékes képviselõházi bizottság meghallgatásán. MTI/AP/Jose Luis Magana Fotó: Jose Luis Magana
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hunter Biden ellen indított képviselőházi vizsgálat egyik újabb állomásaként a sajtót és a nyilvánosságot kizárva a kongresszusban meghallgatták Georges Bergès-t, azt a manhattani műkereskedőt és galériatulajdonost, aki árulja az elnök fiának ellentmondásos értékű festményeit. A meghallgatáson Bergès megosztotta a konzervatív politikusokkal, hogy a Fehér Ház korábbi állításai ellenére Hunter Biden ismerte az alkotásait megvásárló embereket. A vásárlók többsége nem mellesleg a Demokrata Párt bőkezű adományozói is egyben – számol be róla a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Az egyik ilyen Elizabeth Hirsh Naftali, aki 2021 februárjában 42 ezer dollárt, majd 2022 decemberében 52 ezer dollárt fizetett egy másik műalkotásért. Az első és a második vásárlás között nevezték ki az Egyesült Államok külföldi örökségének megőrzésével foglalkozó bizottságába. Eközben pedig Naftali többször is járt a Fehér Házban.

A másik vásárló pedig az ismert hollywoodi sztárügyvéd, Kevin Morris, aki szintén a Demokrata Párt bőkezű mecénása. Morris 2019 decemberében találkozott az elnök fiával egy politikai adománygyűjtésen. Egy 2023 januárban jegyzett ügyletben a sztárügyvéd 875 ezer dollár értékben vásárolt műalkotást Georges Bergès galériájából, ezzel is támogatva az elnök fiának a botrányos életét.

Morris továbbá megvásárolta Hunter Biden részesedését a Bohai Harvest RST nevű kínai befektetési társaságban, és ezzel 250 ezer dollárnyi adósságot vállalt át egy kifizetetlen kölcsönből, amelyet kínai üzlettársai adtak Hunter Bidennek. A kölcsön kedvezményezettjeként Joe Biden delaware-i otthona volt megjelölve.

A képviselőház felügyeleti bizottságának elnöke, James Comer Kentucky állam republikánus képviselője a meghallgatást követő nyilatkozatában elmondta, hogy a Fehér Ház becsapta az amerikai népet azzal kapcsolatban, hogy elősegítette volna a Hunter Biden műalkotásainak eladását szabályozó etikai megállapodást, mely irányelvei mentén kizárhatták volna az összeférhetetlen eseteket. A Fehér Ház korábban azt állította, hogy létezik egy olyan etikai kódex, mely folytán Hunter előtt titokban marad a vásárlók kiléte.

Comer nyilatkozatában az is elmondta, hogy Georges Bergès soha nem kommunikált a Fehér Házzal egy ilyen megállapodással kapcsolatban. Comer elmondta, hogy Bergès olyan információkat adott a bizottságnak, amelyekből kiderült, hogy Hunter Biden festményei körül kibontakozó ügy egy igazi etikai rémálom, hozzátéve, hogy a Fehér Háznak sok magyarázkodnivalója van az amerikai nép félrevezetése miatt.

A Washington Post két Biden-tanácsadóra hivatkozva 2021-ben azt írta, hogy „a Fehér Ház tisztviselői segítettek kidolgozni egy olyan megállapodást, amelynek értelmében Hunter Biden műalkotásainak vásárlása még maga a művész előtt is titokban marad, így próbálva elkerülni azokat az etikai problémákat, amelyek akkor merülhetnek fel, amikor egy elnöki családtag megpróbál eladni egy rendkívül szubjektív értékkel bíró terméket”. Mint kiderült semmilyen ilyen jellegű etikai megállapodás nem létezett.

Hunter Biden a Business Insider szerint tavaly júliusig legalább 1,3 millió dollár értékben adott el műtárgyakat.

Borítókép: Hunter Biden, Joe Biden amerikai elnök fia (középen) az ügyvédje, Abbe Lowell (balra) társaságában az amerikai törvényhozás alsóháza, a képviselőház felügyeleti bizottságának egyik meghallgatása után (Fotó: MTI/AP/Jose Luis Magana)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.