Többfrontos háború dúl Izraelben

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője nemrég közölte, hogy az Izrael–Hamász-konfliktus 2024-ben is folytatódik, a szakértők elhúzódó háborúra készülnek. Az október 7-i Hamász-támadás után egy egyre veszélyesebb spirálba került a Közel-Kelet, ráadásul sok szálon. A háború jelenlegi állásáról, a regionális eszkalálódás esélyeiről lapunk Tárik Meszárt, az Eurázsia Központ és a Migrációkutató Intézet vezető kutatóját kérdezte.

2024. 01. 03. 5:22
null
Magazi, a2023. december 25. Romokat nézanek palesztinok egy izraeli légicsapás után a Gázai övezet középsõ részén fekvõ Magazi palesztin menekülttáborban 2023. december 25-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderõ pedig válaszul légi és szárazföldi hadmûveleteket hajt végre a Gázai övezetben. MTI/EPA/Mohamed Szaber Fotó: Mohamed Szaber
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint a kutató elmondta, a Gázai övezetben egy rendkívül intenzív izraeli ellencsapásnak lehettünk tanúi az október 7-i terrortámadás után. 

A humanitárius helyzet pedig már kritikus Gázában. 

A Hamász-terroristák befészkelték magukat az iskolák, kórházak és polgári létesítmények környékére különböző alagútrendszerekbe, a lakosság pedig nem tudja elhagyni a délen lezárt övezetet, nem engedik Egyiptomba menekülni a civileket – részletezte Tárik Meszár. A kutató hozzátette, most nagyon sokan északra indulnak, miután az izraeli erők bejelentették, hogy az övezet déli részére fognak összpontosítani az elkövetkezendő hónapokban.

Azzal kapcsolatban, hogy Izraelnek egyszerre szembe kell néznie különböző militáns csoportokkal, terrorszervezetekkel, és a különböző Irán által támogatott milíciákkal, Tárik Meszár elmondta, hogy ez egy rendkívül sokrétű és nagy probléma. Mint ismertette, most már például Irakból is próbálták bombázni Izraelt. de a Vaskupola rendszernek köszönhetően elfogták ezeket a rakétákat. Mint fogalmazott: 

Ez egy többfrontos háború, emiatt pedig a nemzetközi közösség segítségére is szükség van. Az Egyesült Államok több húszi hajót is megsemmisített az elmúlt napokban 

– emlékeztetett. A kutató szerint a legjobb módja ezen szervezetek eliminálásának az, ha a csoportoknak elvágják a finanszírozását, ez a fő célja a háborúnak, amiért sokat tesz mind Izrael, mind az Egyesült Államok.

A terrorszervezetek utánpótlására térve a kutató ugyanakkor elmondta, hogy a Gázai-övezetben rendkívül nehéz körülmények között nőnek fel a palesztinok, tele vannak gyűlölettel a fiatalok, könnyen radikalizálódnak, így könnyű a Hamász és más terrorszervezetek utánpótlása is.

A húszik intenzív szerepére kitérve a vezető kutató elmondta, hogy egyre több embert foglalkoztat az, hogy miért támadnak, miért veszélyeztetik a globális ellátási láncokat. 

Jemenben jelenleg gazdasági válság van, a húszik pedig a terület nagy részével rendelkeznek. A válság ellenére ezekkel a támadásokkal egységet tudtak kovácsolni az országban, amivel elvonják az emberek figyelmét a problémákról. 

Ezek az pedig események illeszkednek Irán geopolitikai érdekeihez, tehát szoros köze lehet Iránnak a támadásokhoz. Irán pénzügyileg is aktívan támogatja ezeket a terrorszervezeteket: évente mintegy százmillió dollárral a CIA bizonyítékai szerint. Ugyanakkor a szakértő szerint Irán nyílt sisakos harcot nem fog kezdeni Izraellel szemben, tehát egy proxikon keresztül vívott harcnak vagyunk szemtanúi.

Végezetül a Gázai-övezet és a palesztinok jövőjéről szólva Tárik Meszár elmondta, hogy minden attól függ, hogy hogyan fog alakulni az izraeli pártpolitika. Ha nem Benjamin Netanjahu lesz a miniszterelnök, akkor változhat az izraeli álláspont.  Hosszú távon a nemzetközi akarat, az Egyesült Államok és az európai országok szerint is kétállami megoldásra lenne szükség. Ez pedig akkor következhet be Eurázsia Központ és a Migrációkutató Intézet vezető kutatója szerint, ha sikeresen leszámolnak a terrorszervezetekkel.

Borítókép: Romokat néznek palesztinok egy izraeli légicsapás után a Gázai övezet középső részén fekvő Magazi palesztin menekülttáborban 2023. december 25-én (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.