Ukrajna újabb bukása: ellenük ítélt a hágai Nemzetközi Bíróság

Több ügyben indítottak eljárást az ukránok az oroszok ellen, ám a legtöbbet elbukták.

Forrás: France242024. 01. 31. 20:37
null
Hága, 2024. január 31. Joan Donoghue amerikai ügyész, a Nemzetközi Bíróság elnöke (j3) ítéletet hirdet az Ukrajna által az orosz agresszió miatt Moszkva ellen indított perben az ENSZ hágai székhelyû Nemzetközi Bíróságán (ICJ) 2024. január 31-én. MTI/AP/Peter Dejong Fotó: Peter Dejong
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hágai Nemzetközi Bíróság január 31-én hozott ítéletet az Ukrajna kontra Oroszország ügyben. Kijev még 2017-ben nyújtotta be keresetét, azzal vádolva Moszkvát, hogy megsértette a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelemről és a faji megkülönböztetés minden formájának felszámolásáról szóló nemzetközi egyezményeket.

Ám a hágai Nemzetközi Bíróság elutasította Ukrajna kérelmének többségét, és csak annyit ítélt meg, hogy Oroszország „nem tesz intézkedéseket a tények kivizsgálására… olyan személyekkel kapcsolatban, akik állítólagosan bűncselekményt követhettek el”.

Az ukránok azt is állították, hogy Oroszország megsértette a terrorizmus elleni egyezményt azzal, hogy katonailag és pénzzel is támogatta a kelet-ukrajnai szeparatistákat, akik 2014-ben lelőttek egy maláj utasszállító repülőgépet. 

A malajziai légitársaság MH17-es, Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó utasszállító gépe 2014. július 17-én zuhant le Kelet-Ukrajnában, a fedélzetén tartózkodók többsége − 196 utas − holland állampolgár volt. 

Az esetet vizsgáló nemzetközi nyomozócsoport arra a következtetésre jutott, hogy a gépet az orosz fegyveres erők Kurszkban állomásozó 53. légvédelmi rakétadandárjához tartozó, Buk típusú légvédelmi rakétarendszerről lőtték le szakadár területről. Egy holland bíróság később három személyt − Igor Girkint, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) korábbi ezredesét, aki 2014 nyarán az ukrajnai szakadár Donyecki Népköztársaság (DNR) védelmi minisztere volt, a szintén orosz Szergej Dubinszkijt, a DNR katonai hírszerző ügynökségének volt vezetőjét és az ukrán Leonyid Harcsenkót, a szakadár felderítő osztag vezetőjét − ítélt távollétében életfogytiglani börtönbüntetésre. Oroszország tagadta, hogy köze lett volna az incidenshez −írta az MTI.

A bíróság emellett megállapította, hogy a terrorizmus finanszírozása a vonatkozó ENSZ-egyezmény értelmében csak pénz átutalását jelenti, így a katonai felszerelések és fegyverek szállítása nem sérti az egyezményt.

A bíróság elutasította Ukrajnának a krími tatárokkal és ukránokkal szembeni diszkriminációval kapcsolatos követeléseit is a Krímben. 

Ebben az esetben a bíróság megállapította, hogy Oroszország nem tett elegendő intézkedéseket az ukrán nyelvű oktatás lehetővé tételére, megjegyezve, hogy az első két évben 90 százalékkal csökkent az ukrán nyelven tanuló diákok száma.

Borítókép: Joan Donoghue amerikai ügyész, az ENSZ hágai Nemzetközi Bíróságának elnöke (j3) ítéletet hirdet az Ukrajna által az orosz agresszió miatt Moszkva ellen indított perben 2024. január 31-én (Fotó: MTI/AP/Peter Dejong)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.