A józan ész utolsó mentsvárai

Hónapokkal ezelőtt kezdődtek a gazdatüntetések Európában, miután a termelők egyre nehezebb helyzetbe kerültek kormányaik és az Európai Unió döntései miatt. A gazdák Európában a józan ész utolsó mentsvárát jelentik az Európai Unió ideológiavezérelt hajlamával szemben, jelentette ki a tüntetésekről egy lengyel parlamenti képviselő.

2024. 02. 05. 6:10
null
Brüsszel, 2024. február 1. Az Európai Unió mezõgazdasági politikája ellen tiltakozó gazdák traktorjaikkal az Európai Parlament épületénél Brüsszelben 2024. február elsején, az EU-tagországok állam- és kormányfõinek rendkívüli találkozója elõtt. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Romániában és Lengyelországban már tavaly megkezdődtek a tüntetések, a gazdák ukrajnai határátkelőhelyek forgalmát akadályozták az olcsó, sokszor silány minőségű ukrán gabona dömpingje ellen tiltakozva, de azt is kiemelték, hogy Brüsszelben gátat kell vetni az újabb és újabb mélyzöld feltételeknek, szabályozásoknak, tiltásoknak. 

 

Decemberben Németország-szerte hatalmas blokáddokkal akadályozták a forgalmat a gazdák, hogy a kormány intézkedései ellen tiltakozzanak, amely számos támogatást vont volna meg a gazdáktól. Franciaországban január végére hirdettek nagyszabású megmozdulásokat a gazdák, akik a termelési költségek emelkedése, a növényvédő szerekre vonatkozó tilalmak, a gázolaj árának emelkedése ellen is tiltakoztak. Emmanuel Macron a jelek szerint a gazdák mellé állt, és egyebek mellett Brüsszelben szorgalmazta az EU–Mercosur kereskedelmi megállapodás felülvizsgálatát. A francia és a belga tiltakozások egyik oka ugyanis az olcsó külföldi áru és a tisztességtelen piaci verseny. Egy ilyen kereskedelmi egyezmény pedig szerintük eláraszthatná az olcsó dél-amerikai termékekkel az európai piacot.

A hónap elején aztán egyre több országban kezdtek tüntetni a gazdák, Olaszországban, Görögországban, Hollandiában, Máltán, Portugáliában és Írországban is tiltakoztak a külföldi dömpingáru, a magas költségek és az uniós szabályozások ellen.

A gazdák Európában – Lengyelországban és külföldön is – a józan ész utolsó mentsvárát jelentik az Európai Unió ideológiavezérelt hajlamával szemben

 – jelentette ki a gazdatüntetésekről Krzysztof Szczucki, a lengyel jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) parlamenti képviselője. 

Hasonló véleményt fogalmazott meg Elzbieta Rafalska, a PiS európai parlamenti képviselője. Mint kiemelte, a gazdák azt mondták, hogy elég volt, elég volt, ez rossz éghajlat-politika, ez rossz megoldás. Hozzátette, szerinte 

az, hogy a bizottság folyamatosan azt hangoztatja, hogy az európai éghajlat-politikának még ambiciózusabbnak kell lennie, egy út a semmibe, egy út a társadalmi zavargásokhoz, mert ez odavezethet, hogy a gazdák csökkenteni fogják az élelmiszer-termelést, nem fognak élelmiszert szállítani, fennakadások lesznek az élelmiszer-ellátásban, és a mezőgazdasági termékek ára az egekbe szökik majd, amit végül a hétköznapi fogyasztóknak kell megfizetniük. 

A magyar gazdák pénteken a záhonyi határátkelőnél fognak tiltakozni az Európai Bizottság döntése ellen, amely újabb egy évre lehetővé tenné az ukrán termények vámmentes behozatalát, és a spanyol, szlovák és osztrák gazdák is kilátásba helyezték, hogy csatlakozhatnak a már európai szintű demonstrációkhoz. 

 

Európa élelmiszer-önellátása forog veszélyben

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a magyar agrárminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában beszélt a gazdatüntetésekről

Ami most Nyugat-Európában történik, az Európa kijózanodása, a visszatérés a normalitáshoz

– fogalmazott Nagy István.

Nagy István szerint jelenleg Európa mezőgazdasága, élelmiszer-önellátása forog veszélyben, hiszen soha még nem volt ennyire zöldideológiáktól átitatott az európai agrárgazdálkodás, eközben pedig a gazdák nem kapnak piacvédelmet a harmadik országokból, konkrétan Ukrajnából beérkező mezőgazdasági termékekre.

Kijelentette: amíg közös európai megoldással az ukrán gabona behozatala nem lesz korlátozva, addig egyoldalúan, nemzeti hatáskörben meghozott döntésként a magyar kormány a határok lezárását továbbra is fenntartja az ukrán gabona előtt.

Nagy István kiemelte: nem engedhetik, hogy az ukrán gabonát továbbra is korlátlan mennyiségben beengedjék az Európai Unióba, mert nem lehet figyelmen kívül hagyni a kelet-európai, a határ menti országok érdekeit. Méltatlannak nevezte, hogy miközben a francia és a német lobbi hatására várhatóan a baromfi, a tojás és a cukor lekerül a korlátlanul behozható és vámmentes termékek listájáról, addig a kelet-európai országokat magukra hagyják a gabonaproblémával, amit természetesen nem hagyhatnak szó nélkül.

 

Borítókép: Az Európai Unió mezőgazdasági politikája ellen tiltakozó gazdák a traktorjaikkal az Európai Parlament épületénél Brüsszelben 2024. február elsején (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.