A migránsok miatt káoszba fulladt a közellátás

Olyan sok migráns érkezik Spanyolországba, hogy többszörösen túltelített a szociális és az ellátórendszer. A bevándorlók áradata nem szűnik, főként Észak-Afrikából érkeznek először a Kanári-szigetekre, onnan pedig charter járatokkal utaztatják őket Madridba. Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök a napokban bejelentette, hogy 45 milliárd eurót költ a marokkói infrastruktúrára, miközben az ALS-betegektől megtagadott 38 millió eurót.

2024. 02. 22. 19:09
SÁNCHEZ, Pedro
Brüsszel, 2024. február 1. Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök sajtóértekezletet tart az Európai Unió tagországai állam- és kormányfõinek rendkívüli csúcstalálkozóján Brüsszelben 2024. február 1-jén. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hivatalos adatok szerint a spanyol területre érkező illegális migránsok száma 2024 első hat hetében csaknem hatszorosa az előző év azonos időszakának.

Az Egyesült Nemzetek Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) heti adatai szerint összesen 12 262 újonnan érkezett szárazföldi és tengeri érkezést regisztráltak február 11-ig, szemben a 2023 első hat hetében mért 2568 érkezéssel – ez 493 százalékos különbség.

Az érkezők túlnyomó többsége Afrikából érkező migráns, aki hajóval jutott el Spanyolországba.

A migráció fokozódásával megugrott az erőszakos bűncselekmények száma is

Az újonnan érkezők túlnyomó többsége a spanyol szárazföldtől délnyugatra fekvő Kanári-szigetek földrajzi sebezhetőségét használja ki, ahol idén eddig 10 902 migráns szállt partra. A válság mértéke lemérhető azzal, hogy ez a szám 902 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest – amikor a spanyol szigetcsoport helyi vezetői már kongatták a vészharangot az illegális bevándorlás fenntarthatatlan szintje miatt.

Az év eleje óta érkezők száma már több mint egyötöde a tavalyi összértéknek, annak ellenére, hogy a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt általában kevesebb átkelésről van szó, 2022-ben pedig az összes érkezőnek több mint egyharmada.

A spanyol belügyminisztérium által közölt, a La Gaceta lap által közölt legfrissebb adatok azt mutatják, hogy a tendencia folytatódik: idén összesen 14 084 illegális érkezett a mai napig.

A madridi szocialista kormányra emiatt óriási nyomás nehezedik a válság megfékezésére a konzervatív ellenfelek és a migránsok gócpontjainak helyi önkormányzati vezetői részéről. Szerintük komoly biztonsági kockázatokkal jár az, hogy ennyi migráns érkezik, ráadásul ellenőrizetlenül.

A bejelentett nemi erőszakos esetek száma a Kanári-szigeteken az egekbe szökött az elmúlt évek bevándorlási rohama közepette, és 2022-ben 167-re nőtt az előző évi 91 esethez képest – ez 84 százalékos növekedés –, és több mint kétszerese a 2019-es, pandémia előtti évben mért 73 esetnek.

Migránsokkal terhelt közszolgálati túltelítettség

A másik fő probléma Madridban a közszolgáltatások telítettsége az érintett területeken, ami miatt további szükségszállásokat kellett létrehozni az újonnan érkezők számára a használaton kívüli katonai laktanyákban és szállodákban a spanyol szárazföldön.

A közösségi médiában ma már széles körben terjesztik a felvételeket migránsok hatalmas sorairól, akik az adófizetők által finanszírozott charterjáratokra várnak a Kanári-szigetekről Madridba, hogy szétszóródjanak az országban.

Madrid egyik legforgalmasabb repülőterének ötven százalékkal kellett bővítenie menekültügyi központjának kapacitását, hogy több, Észak-Afrikából közvetlenül Spanyolországba érkező repülőt fogadhasson.

Mindeközben a baloldali spanyol kormány még meg is jutalmazza Marokkót. Pedro Sánchez miniszterelnök nemrég a marokkói fővárosban, Rabatban járt, és bejelentette, hogy újabb forrásokat szabadít fel Spanyolország azért, hogy Marokkó infrastruktúráját fejlessze. Pepa Millán spanyol konzervatív képviselő, a Vox párt szóvivője a Képviselők Kongresszusában a közösségi oldalán úgy reagált: az ALS-betegekre nincs 38 millió euró a büdzsében, de Marokkó pénzelésére van 45 ezer millió euró. Az ALS egy súlyos idegrendszeri betegség.

Borítókép: Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.