A német parlament támogatja, Olaf Scholz viszont nem küldene Taurus rakétákat Ukrajnának

Nem tudni egyelőre, hogy a nagy hatótávolságú fegyverrendszerek alatt mit ért a német parlament.

Forrás: MTI2024. 02. 22. 21:08
SCHOLZ, Olaf
München, 2024. február 17. Olaf Scholz német kancellár beszél a 60. müncheni biztonságpolitikai konferencián a müncheni Bayerischer Hof szállodában 2024. február 17-én. MTI/EPA/Szilágyi Anna Fotó: Szilágyi Anna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német szövetségi parlament (Bundestag) támogatta csütörtökön azt a kormányindítványt, hogy Németország további katonai támogatást nyújtson Ukrajnának, beleértve nagy hatótávolságú fegyverrendszerek és lőszerek küldését, nem szerepel viszont az előterjesztésben az 500 kilométeres hatótávolságú Taurus rakéták szállítása − írja az MTI.

A határozattervezet mellett 382 képviselő szavazott, 284 nem támogatta, ketten pedig tartózkodtak. Az elfogadott dokumentum leszögezi, hogy a kormánykoalíció parlamenti frakciói támogatják Ukrajna további nagyhatótávolságú fegyverrendszerekkel és lőszerekkel való ellátását.

Boris Pistorius védelmi miniszter az előterjesztés parlamenti vitájában kijelentette, hogy Ukrajna továbbra is számíthat a német támogatásra. Ezt bizonyítja szerinte a nemrég megkötött kétoldalú biztonsági együttműködési megállapodás is.

Pistorius ugyanakkor nem válaszolt Jürgen Hardtnak, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) képviselőjének arra a kérdésére, hogy Taurus típusú rakétákat kész-e Németország szállítani Ukrajnának.

Az elfogadott javaslat e kérdésben homályos, a képviselők egy része szerint a nagy hatótávolságú fegyverekbe a Taurus rakéták is beleértendők, mások ezzel ellentétes álláspontra helyezkedtek.

Az Euractiv pedig arról ír, hogy Olaf Scholz kancellár támogatja ugyan a koalíciós indítványt, de a Taurus rakétákat nem tekinti részének. A német sajtó korábban arról számolt be, hogy Scholz ellenzi a Taurus rakéták szállítását, mivel ezekhez német tisztekre lenne szükség, hogy felállítsák őket a helyszínen, és az ügyben szükséges parlamenti szavazással Németország ténylegesen belépne a konfliktusba. Más törvényhozók vitatták ezt az indoklást.

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár beszél a 60. müncheni biztonságpolitikai konferencián a müncheni Bayerischer Hof szállodában 2024. február 17-én (Fotó: MTI/EPA/Szilágyi Anna)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.