Amerikai és európai alkatrészekből áll a Harkivra kilőtt észak-koreai rakéta

Bizonyítékot találhattak arra, hogy Oroszország Észak-Koreából származó rakétát vet be az orosz–ukrán háborúban. Ráadásul a lövedék alkatrészeinek nagy része nyugati országokból származik, ami azt támasztja alá, hogy Phenjan megkerüli azokat a nemzetközi szankciókat, melyek tiltják a távol-keleti országgal folytatott kereskedelmet fegyverek és fegyveralkatrészek esetében.

2024. 02. 21. 14:17
null
This photo taken on February 14, 2024 and released by North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on February 15 shows a new type of surface-to-sea missile Padasuri-6 to be equipped by the navy, which was test-fired toward the East Sea of Korea, at an undisclosed location in North Korea. (Photo by KCNA VIA KNS / AFP) / - South Korea OUT / ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. / Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrajnai Harkivban találták meg egy újabb, a feltételezések szerint Észak-Koreából származó ballisztikus rakéta maradványait – számolt be szerdán a Bloomberg üzleti lap. A lövedéket az Egyesült Királyságban bejegyzett Conflict Armament Research nevű oknyomozó szervezet segítségével vizsgálták meg, és egészen meglepő megállapításokra mutattak rá:

a rakéta több mint 290 alkatrészének 75 százaléka az Egyesült Államokban bejegyzett cégekhez kapcsolódik, 16 százaléka európai, kilenc százaléka pedig ázsiai vállalatokhoz.

A nyugati alkatrészek zöme a navigációs rendszerekért felel.

Az alkatrészeket legalább 26 céghez lehet visszavezetni, melyek neveit nem hozták nyilvánosságra, ám a származási országok listáját közzétették: a nyugati nagyhatalmon túl Kína, Németország, Japán, Hollandia, Szingapúr, Svájc és Tajvan szerepelnek a felsorolásban.

A lap egyúttal azt is megjegyezte a gyártási dátumokra hivatkozva, hogy az alkatrészek 75 százalékát 2021 és 2023 között gyártották, a rakéta legyártásának dátumát pedig 2023 márciusára becsülik.

Az ügy azért is kapott nagy visszhangot, mert egyrészt korábban is jelentek meg hírek, hogy Észak-Korea fegyverrel támogatja Oroszországot az ukrajnai háborúban – noha bizonyítékok nemigen kerültek elő –, másrészt azt is jelenti, Phenjan megoldást talált az ellene bevezetett nemzetközi szankciók megkerülésére. Észak-Koreára a nukleáris fegyverprogramja, valamint a 2006-os első nukleáris kísérlet miatt vetett ki szankciókat a nemzetközi közösség. Az Európai Unió részéről 2006-ban életbe léptek az intézkedések, melyek embargó alá helyezték a fegyvereket és azok alkatrészeit, ám az ENSZ Biztonsági Tanácsa részéről is születtek hasonló rendelkezések.

A CNN amerikai hírcsatorna emlékeztetett: nem a mostani az első eset, hogy bizonyítékot találtak arra: Oroszországnak a szövetségeseitől beszerzett fegyverei nyugati alkatrészeket tartalmaznak. Tavaly iráni gyártmányú drónokról derült ki, hogy alkatrészeiknek 82 százalékát amerikai vállalatok gyártották.

Legutóbb pedig arról cikkeztek a nemzetközi sajtóban, hogy Kijev környékén is egy észak-koreai rakéta csapódott be.

 

Borítókép: Padusari–6 típusú rakétát lőnek ki Észak-Koreában 2024. február 14-én (Fotó: AFP/KCNA)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.