Beszólt Washingtonnak a német kancellár

Olaf Scholz német kancellár és a hétfőn berlini látogatásra érkezett francia hivatali partnere, Gabriel Attal a német–francia együttműködés jelentőségét emelte ki az aktuális kihívások tükrében.

Forrás: MTI2024. 02. 06. 15:01
SCHOLZ, Olaf; ATTAL, Gabriel
Berlin, 2024. február 5. Olaf Scholz német kancellár (j) és Gabriel Attal francia miniszterelnök a berlini kancellári hivatalban folytatott megbeszélése utáni sajtóértekezleten 2024. február 5-én. MTI/EPA/Clemens Bilan Fotó: Clemens Bilan
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gabriel Attal a német kancellárnál tett bemutatkozó látogatásán az ukrajnai és közel-keleti konfliktusokra tekintettel hangsúlyozta, hogy a német és francia álláspontok egyeztetésének képessége különleges jelentőséggel bír a világban tapasztalt felfordulás közepette. Berlin és Párizs nézeteltérései kapcsán pedig megjegyezte, hogy meggyőződése szerint „sokkal erősebb az, ami egyesít minket, mint az, ami elválaszt”.

SCHOLZ, Olaf; ATTAL, Gabriel
Gabriel Attal francia miniszterelnök és Olaf Scholz német kancellár a berlini kancellári hivatalban folytatott megbeszélése utáni sajtóértekezleten 2024. február 5-én (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

Scholz ismételten felszólított mindenkit arra, hogy nem szabad felhagyni Ukrajna katonai támogatásával. 

Nagyon remélem, hogy az Egyesült Államok, illetve az amerikai kongresszus hamarosan döntést hoz a szükséges pénzügyi támogatásról

− hangsúlyozta a német kancellár.

A két politikus szót ejtett a közös védelmi projektekről is, így a FCAS harci repülő és az MGCS harcjármű fejlesztéséről. „Szeretném hangsúlyozni, hogy mindkét projektet jó úton látom haladni, és úgy vélem, országaink együttműködése nagyon intenzív” − tette hozzá Scholz.

A Main Ground Combat System (MGCS) harcjárműprojekt a jelenleg szolgálatban lévő német Leopard 2 és a francia Leclerc páncélosok leváltását szolgálja, és az elképzelések szerint a következő évtizedben válik bevethetővé. A Future Combat Air System (FCAS) légiharcrendszer várhatóan 2040-re fogja felváltani az Eurofighter harci repülőket. Ez utóbbi projektben 2019 óta Spanyolország is részt vesz.

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár és Gabriel Attal francia miniszterelnök a berlini kancellári hivatalban folytatott megbeszélése utáni sajtóértekezleten 2024. február 5-én (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.