Fenyegetik a brit képviselőket + videó

Korábban a honatyákat megbecsülés övezte, de mára ez eltűnt. Már a demokrácia működését veszélyezteti a brit képviselőket érő fenyegetések mértéke.

2024. 02. 23. 10:13
A brit parlament épülete
A brit parlament épülete (Fotó: John Lamparski / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évek óta féltik a biztonságukat a brit képviselők. A tény, hogy az elmúlt évtizedben ketten is gyilkosság áldozatai lettek közülük, azt mutatja, hogy okuk is van rá – mutat rá a Politico hírportál.

A kérdés akkor került ismét előtérbe, amikor a héten Lindsay Hoyle munkáspárti házelnök a szokásokat felrúgva saját pártja módosító indítványát vette napirendre, amely azonnali tűzszünetet és a harcok azonnali beszüntetését követeli a Gázai övezetben. A konzervatívok erre válaszul kivonultak a teremből – számolt be róla a The Telegraph brit napilap.

Hoyle azzal indokolta a döntését, hogy meg akarta óvni a képviselők biztonságát. 

Soha nem akarok olyan helyzetbe kerülni, amikor azt látom, hogy egy barátomat bármelyik oldalról meggyilkolták

– mondta a házelnök, hozzátéve, hogy bizonyítékot látott arra, hogy a gázai háborúval kapcsolatos álláspontjuk miatt „egészen ijesztő” fenyegetéseket kaptak a képviselők.

A tudósítások szerint a szavazás idején is százak tüntettek a parlament előtt tűzszünetet követelve.

Korábban a képviselőket a közösség megbecsült tagjaiként kezelték, ma ez már nincs így, részben a közösségi médiában uralkodó toxikus hangnem miatt – világított rá az egyik konzervatív honatya munkatársa. „Az emberek úgy érzik, névtelenül és következmények nélkül gyalázhatják a képviselőket” – tette hozzá.

Bár a parlamenti hatóságok tettek is ez irányú lépéseket, ezek nem bizonyultak elégségesnek. Akadt képviselő, akinek felgyújtották az irodáját. A közel-keleti konfliktus pedig tovább rontotta a helyzetet.

Ha pedig a törvényhozók nem érzik biztonságban magukat, az kihathat a döntéseikre, veszélybe sodorva a demokrácia működését.

A parlamentnek nem szabad és nem is fog meghajolni a fenyegetések előtt

– szögezte le Penny Mordaunt, a Konzervatív Párt alsóházi frakciójának vezetője.

Borítókép: A brit parlament épülete  (Fotó: John Lamparski/NurPhoto/NurPhoto via AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.