Idaho leállítja a halálos injekció általi kivégzést

Miután egy sorozatgyilkos kivégzésénél nyolc sikertelen kísérletet tettek az infúziós vezeték behelyezésére, Idaho leállítja a halálos injekció általi kivégzést. A tiltakozások és a gyógyszergyártók miatt Amerika-szerte egyre nehezebbé válik méreginjekciós kivégzés.

Forrás: Politico2024. 02. 29. 12:13
Vial,And,Vintage,Syringe,With,Medicine,On,An,Old,Book
760529338 Fotó: felipe caparros/Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idaho szerdán leállította a sorozatgyilkos Thomas Eugene Creech, az Egyesült Államok egyik leghosszabb ideje halálra ítéltjének kivégzését, miután az orvosi csapat többször sem talált vénát a halálos injekció végrehajtásához, írta meg a Politico

A 73 éves Creechet 1974-ben börtönözték be, és három államban öt gyilkosságért ítélték el, emellett több más gyilkossággal is gyanúsítják. Már életfogytiglani börtönbüntetését töltötte, amikor 1981-ben halálra verte egy 22 éves rabtársát.

Creechet délelőtt tíz órakor hordágyon gurították be a kivégző kamrába az idahói szigorított fegyházban. Három egészségügyi csoporttag nyolcszor is próbált infúziót bekötni. Sikertelenül 

– mondta Josh Tewalt büntetés-végrehajtási igazgató a sajtótájékoztatón, aki végül 10:58-kor bejelentette, hogy leállítja a kivégzést.

Creech ügyvédei azonnal újabb halasztási kérelmet nyújtottak be az amerikai kerületi bírósághoz, mondván, hogy „a csúnyán elszúrt kivégzési kísérlet” bizonyítja, hogy a hivatal „képtelen humánus és alkotmányos kivégzést végrehajtani”. 

„Ez történik, amikor ismeretlen képzettségű, ismeretlen személyeket bíznak meg egy kivégzés végrehajtásával” – áll az idahói szövetségi védőszolgálat írásos nyilatkozatában. 

Korábban lapunk is megírta, hogy egy 58 éves amerikai elítéltet egy újfajta módszerrel, nitrogéngázzal végeztek ki Alabamában. Ez egy olyan oxigénmegvonást okozó, szintén vitatott módszer, amelyet korábban embertelensége miatt bíráltak egy sikertelenül zárult jogi csatát követően.

Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A kivégzett ügyvédei akkor azzal érveltek, hogy védencüket Alabama egy még nem kipróbált kivégzési módszer „tesztalanyává” tette, miután túlélte az állam előző kísérletét, hogy halálos injekcióval végezzenek vele. A védelem azzal is érvelt, hogy a második kivégzési kísérlet alkotmányellenes, miután Smith egyike volt annak a három alabamai halálraítéltnek, akik 2022-ben túlélték az elrontott halálos injekciót.

A halálbüntetés megszüntetéséért folytatott küzdelem az Egyesült Államokban nem új keletű. Arkansas nemrégiben úgy döntött, hogy 11 napon belül kivégez nyolc rabot, pusztán azért, mert a halálos injekcióhoz szükséges gyógyszer szavatossága lejár.

 

A halálos injekció a kivégzés módja az Egyesült Államokban

Texas volt az első állam, amely halálos injekciót alkalmazott 1982 decemberében. 

Általában három hatóanyagról van szó: a midazolumot érzéstelenítőként használják, a vekuronium-bromidot bénulás okozására és kálium-kloridot a szív leállítására.

Egyes államok, például Texas, egy gyógyszeres protokollt alkalmaznak apentobarbitállal. A halálbüntetés az Egyesült Államok 31 államában legális, és mindegyikben a halálos injekciót használják a kivégzés elsődleges módjaként. Sok állam hivatalosan vagy informálisan moratóriumot rendelt el a kivégzésekre, nagyrészt azért, mert nem tudják beszerezni a halálos injekciókhoz szükséges gyógyszereket.

A gyógyszergyárak ugyanis nem hajlandók eladni termékeiket halálos injekcióhoz való felhasználásra. 

Ez akkor kezdődött, amikor Európában (ahol a halálbüntetés illegális) aktivisták felfedezték, hogy európai cégektől származó gyógyszereket használnak helyettesítőként. 

A Fresenius Kabi, egy németországi székhelyű, intravénás eszközök gyártására összpontosító vállalat akkor azt közölte, hogy visszahívják az összes terméket az egyes osztályoktól, amelyekről kiderül, hogy halálos injekciókhoz használják termékeiket. A szintén németországi székhelyű B. Braun Medical pedig megtiltotta egyesült államokbeli forgalmazóinak, hogy a kivégzéshez is használható termékeiket börtönöknek értékesítsék.

2011-ben a Hospira, a ma már a Pfizer részét képező gyógyszeripari vállalat, a kivégzéseknél érzéstelenítésre használt barbiturát egyedüli gyártója beszüntette ennek a gyógyszernek a gyártását. 

Ugyanebben az évben az Európai Unió megtiltotta az összes halálos injekcióhoz használható gyógyszer árusítását és szállítását az Egyesült Államokba, beleértve a nátrium-tiopentált és a pentobarbitált, egy másik gyakran használt barbiturátot. 

A méreginjekciós kivégzések kapcsán egyébként felmerültek egyéb aggályok is. 

Missouri például készpénzben vásárolja a kivégzéshez szükséges gyógyszereket a minisztérium egyik tisztviselőjén keresztül. A tisztviselő személyesen visz 11 ezer dollárt készpénzben Oklahomába, majd személyesen szállítja a gyógyszert a minisztériumba. 

Ezzel az állami alkalmazottak gyakorlatilag gyógyszerfutárokká váltak, írta február elején a Missouri Times.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Shutterstock/Felipe Caparros)


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.