Vadonatúj technikával végeztek ki egy halálraítéltet Alabamában

Az 58 éves gyilkos utolsó vacsorára steaket és tojást kért, majd elsőként vetették alá a nitrogén-hipoxia eljárásnak.

Forrás: Fox News2024. 01. 26. 20:16
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 58 éves Kenneth Eugene Smith-t csütörtök este végezték ki Alabamában nitrogéngázzal, egy olyan oxigénmegvonást okozó, vitatott módszerrel, amelyet korábban embertelensége miatt bíráltak, egy sikertelenül zárult jogi csatát követően, írta a Fox News.

Smith-t, az elítélt gyilkost helyi idő szerint este 20 óra 25 perckor nyilvánították halottnak az atmore-i William C. Holman büntetés-végrehajtási intézetben. 

A halálos ítélet végrehajtása előtt az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága másodszor is úgy döntött, hogy az állam alkalmazhatja a nitrogén-hipoxiát alkalmazó kivégzést, elutasítva ezzel az ország első új módszerrel történő kivégzésének megakadályozását 1982 óta. 

Miután az első kísérletnél nem sikerült megölni Smith-t, Alabama őt választotta „kísérleti nyúlnak”, hogy egy korábban soha nem próbált kivégzési módszert teszteljen

– nyilatkozta az egyik eljárással egyet nem értő bíró. 

Smith utolsó vacsorára steaket, hasábburgonyát és tojást kért – közölte az alabamai büntetés-végrehajtási intézet. Meglátogatta a felesége, a fia, két barátja és az ügyvédje. 

Smith ügyvédei azzal érveltek, hogy védencüket Alabama egy még nem kipróbált kivégzési módszer „tesztalanyává” tette, miután túlélte az állam előző kísérletét, hogy halálos injekcióval végezzenek vele. A védelem azzal is érvelt, hogy a második kivégzési kísérlet alkotmányellenes, miután Smith egyike volt annak a három alabamai halálraítéltnek, akik 2022-ben túlélték az elrontott halálos injekciót.

Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A Legfelsőbb Bíróság viszont szerdán elutasította Smith eredeti halasztási kérelmét. Smith-t egy 1988-as bérgyilkosságban játszott szerepe miatt ítélték halálra. Ő és John Forrest Parker fejenként ezer dollárért ölték meg egy prédikátor feleségét. Parkert 2010-ben végezték ki halálos injekcióval.

A halálbüntetés 1976-os újbóli bevezetése óta mintegy 1600 embert végeztek ki az Egyesült Államokban. A statisztikák azt mutatják, hogy az 1990-es évek vége óta az elítéltek száma meredeken csökkent. Például 1998-ban 295 halálos ítéletet hoztak, míg 2022-ben már csak 21-et.

Jelenleg 27 szövetségi állam, valamint az Egyesült Államok kormánya és az Egyesült Államok hadserege tartja fenn a halálbüntetést. A halálbüntetést 23 államban és a független szövetségi területen és a kormányszékhelyen, Washington DC-ben eltörölték. Hat államban a halálbüntetésről még mindig rendelkezik a törvény, de jelenleg nem alkalmazzák, írja a Der Spiegel.  A kivégzéseket szövetségi szinten is felfüggesztették 2021 júliusától további intézkedésig.

 

Hogyan hajtják végre a halálbüntetést?

A kivégzéseket halálos injekcióval, villamosszékkel, gázkamrával, akasztással vagy kivégzőosztaggal lehet végrehajtani. Nem minden kivégzési módszer engedélyezett minden szövetségi államban. Messze a leggyakoribb módszer a halálos injekció. Az elítéltnek intravénásan egy kábítószer-koktélt adnak be, ami eszméletvesztéshez, az izmok bénulásához és szívmegálláshoz vezet.

A módszert sokáig humánusnak tartották. Az utóbbi években azonban többször előfordult, hogy a kivégzéseket nem vagy nem a tervezett módon lehetett végrehajtani, és emiatt el kellett halasztani vagy törölni kellett őket. Ezen túlmenően számos gyógyszergyártó cég nem hajlandó többé olyan gyógyszereket szállítani az amerikai hatóságoknak, amelyeket a halálos injekcióval történő kivégzésekhez szánnak.

Hank Skinner halálraítélt beszél az AFP-nek adott interjú során a látogatószobában a texasi Livingstonban lévő Allan B. Polunsky börtönben 2022. május 25-én. Hank Skinner, aki közel három évtizede ül a halálsoron Texasban, azt mondja, még mindig reménykedik  (Fotó: Cécile Clocheret / AFP)

Kik vannak a halálsoron?

A nem kormányzati szervezet Halálbüntetési Információs Központ (DPIC) adatai szerint a jelenleg halálraítélt 2333 elítélt közül ötven nő. Az elítéltek átlagosan körülbelül 19 évet töltenek börtönben, mielőtt a halálbüntetést végrehajtják. A DPIC szerint 1973 óta mintegy kétszáz elítéltet engedtek szabadon, mert ártatlanságukat – például új DNS-bizonyítékok révén – sikerült bizonyítani.

Borítókép: Egy elítélt ül a cellájában a San Quentin állami börtön halálsorán 2016. augusztus 15-én a kaliforniai San Quentinben (Fotó: AFP/Getty Images/Justin Sullivan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.