Így reagált Svédország a magyar döntésre

Történelminek nevezte a napot Ulf Kristersson svéd miniszterelnök, miután minden NATO-tagállam ratifikálta az ország csatlakozását.

2024. 02. 27. 12:50
KRISTERSSON, Ulf; ORBÁN Viktor
Budapest, 2024. február 23. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Ulf Kristersson svéd miniszterelnök kezet fog a tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2024. február 23-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A svéd miniszterelnök a magyar Országgyűlés szavazását követően sajtótájékoztatón kitért arra, hogy Svédország kétszáz év függetlenségét hagyja maga után. 

A NATO-tagság azt jelenti, hogy csatlakozunk számos demokrácia békéért és szabadságért való együttműködéséhez, ami egy nagyon sikeres együttműködés.

TUSK, Donald; KRISTERSSON, Ulf
Ulf Kristersson svéd miniszterelnök a Donald Tusk lengyel kormányfővel folytatott varsói megbeszélései utáni sajtóértekezleten 2024. február 19-én (Fotó: MTI/EPA/PAP/Marcin Obara)

A köztévé külpolitikai kommentátora hasonlóképpen a kormányfőhöz, történelminek nevezte a hétfői napot. Megjegyezte, néhány éve még elképzelhetetlen lett volna a svéd tagság, ugyanakkor az orosz–ukrán háború kitörése mindent megváltoztatott, mind politikai, mind választói akarat megvolt a felvételi kérelem benyújtásához. Ezután mindenki gyors csatlakozásra számított, de nem így lett, a svéd NATO-folyamatot előre nem látható kudarcok kísérték. 

Elsősorban Törökország ellenállásába ütközött, amit a stockholmi Korán-égetések, valamint az Erdogan elnököt ábrázoló bábú fejjel lefelé történő felakasztása a városháza mellett tovább tüzelt. Miután a török ratifikációval kapcsolatos ellenállás megoldódni látszódott, jöttek a magyar aggályok.

A 21 hónapig tartó folyamat után, amikor hétfőn Magyarország is ratifikálta a csatlakozási kérelmet, a kommentátor szerint Ulf Kristersson miniszterelnök és Tobias Billström külügyminiszter inkább csak megkönnyebbülést érezhet, mint örömöt. 

Ezt egyébként a miniszterelnök is megerősítette a Göteborg Posten szerint. Ulf Kristersson azt mondta, örül, hogy megszületett a döntés, de nincs ok az örömre. 

A hangulat jelenleg nem éppen ünnepi, és ez valószínűleg rám is hat. Az ünnepnek akkor kell eljönnie, amikor Ukrajna is elnyerte a szabadságát.

A Svenska Dagbladet jobboldali napilap úgy kommentálta a ratifikációt, hogy várható volt, hogy a magyar parlament igennel szavaz, kitérve arra, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök konzekvensen azt mondta az elmúlt hónapokban, Magyarország meg fogja szavazni az ország csatlakozását. 

Emlékeztetett arra is, hogy a magyar kormány több alkalommal is elégedetlenségét fejezte ki Svédországnak a demokrácia magyarországi helyzetével kapcsolatos kritikus kijelentéseivel kapcsolatban. Hozzátette a cikk írója, hogy a magyar ellenzék még a tavaszi parlamenti ülésszak megnyitása előtt szavazást kért a svéd kérdésben, de az totális kudarcot vallott, majd a múlt pénteki svéd miniszterelnöki látogatásra is kitért, ami fontos lépés volt a két ország kapcsolatában, aminek legjelentősebb eredménye a JAS 39 Gripen gépek eladása.

A Dagens Nyheter elsősorban azzal foglalkozott, mit jelent Oroszországnak Svédország NATO-tagsága. A lap publicistája szerint nagy lépés Oroszország ellenében, hogy Svédország felhagyott a semlegességével. A lapíró szerint a Kreml a háborúval csak azt érte el, hogy az észak-atlanti szövetség kibővült, és a Balti-tenger a nyugati szövetségesek beltengerévé vált, valamint olyan elszigetelt lett Moszkva, amire harminc éve nem volt példa, ugyanakkor kritikát is megfogalmaz. 

Szerinte a Nyugat nem szállított elegendő mennyiségű és minőségű fegyvert és lőszert Ukrajna számára ahhoz, hogy legyőzze az orosz megszállókat, pedig a képesség nem hiányzik, csak az akarat.

 A baloldali lap szerzője az Egyesült Államokra is kitér: ha Donald Trump visszatér az elnöki székbe, nem elképzelhetetlen, hogy az USA kilép a NATO-ból.

 

A svéd miniszterelnök hétfői X-bejegyzésében közölte: Svédország kész vállalni a rá háruló felelősséget az euroatlanti biztonság terén. Másnap reggel Ulf Kristersson a SVT köztelevízió reggeli műsorában reagált Emmanuel Macron kijelentésére, hogy nem zárható ki csapatok küldése Ukrajnába, és „mindent megtesznek”, hogy Oroszország ne nyerje meg a háborút. Kristersson szerint ez jelenleg egyáltalán nem releváns kérdés. Szerinte Macron megvitathatja, hogy Franciaország küldjön-e csapatokat Ukrajnába, de ez nem NATO-kérdés. „Ha egy ország csapatokat akar küldeni a világ más részeire, az nem érinti a NATO-t – mondta és úgy folytatta, hogy „Franciaország hagyománya nem a svéd hagyomány.”

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Ulf Kristersson svéd miniszterelnök kezet fog a tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatón a karmelita kolostorban 2024. február 23-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.