Joe Biden székére pályázik Kamala Harris

Joe Biden szellemi állapota egyre aggasztóbb. Kamala Harris nyilatkozata szerint készen áll arra, hogy átvegye az elnökséget.

2024. 02. 13. 16:44
BIDEN, Joe; HARRIS, Kamala
Washington, 2023. október 31. Joe Biden amerikai elnök rendeletet ír alá a mesterséges intelligencia (MI) felhasználási szabályainak kidolgozásáról Kamala Harris alelnök jelenlétében a washingtoni elnöki hivatal, a Fehér Ház Keleti termében 2023. október 30-án. A szabványosítás elrendelése az MI használatából eredõ biztonsági kockázatok kezelésére irányuló elsõ országos szintû lépés az Egyesült Államokban. MTI/EPA/Jim Lo Scalzo Fotó: Jim Lo Scalzo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Készen állok a szolgálatra. Ez nem kérdéses – válaszolta Kamala Harris amerikai alelnök, amikor egy interjú során Joe Biden elnök egészségügyi állapotáról kérdezték. Ezzel azt sugallta, hogy az elnöki szék átvételére is alkalmasnak és késznek tartja magát.

A The Wall Street Journal amerikai lap szerint a kérdés és egyáltalán a demokrata körökben az aggodalom Joe Biden állapota miatt jogos, hiszen már hónapok óta napirenden van és látható, hogy az elnök nem mindig tudja, hogy éppen hol van, vagy miről beszél. Csak egy példa az elmúlt időszakból: Biden Emanuel Macron helyett Francois Mitterrand egykori francia elnökre hivatkozott egy beszédében. 

Az amerikai elnök legutóbb akkor lett nevetség tárgya, amikor II. Abdalláh jordán királlyal folytatott tárgyalásokat, az eseményről készült hivatalos fotók készítésekor csak a protokollszolgálat által a padlóra helyezett jelzések segítségével tudott a helyére beállni. A sajtótájékoztatón is eltévedt, az éppen beszédet tartó jordán király pedig kellemetlen helyzetbe került.

 

Kamala Harris nyilatkozatát követően két nappal látott napvilágot egy, Biden egészségügyi és szellemi állapotával foglalkozó különleges ügyészi jelentés. Ez tartalmazta, hogy az elnök rossz memóriával rendelkező, idős ember benyomását kelti, aki csökkent képességeket mutat. 

Az alelnök nyilvános megszólalásában megvédte Bident, motiváltnak, erősnek és szellemileg tisztának nevezte, továbbá kijelentette, hogy a jelentés politikai indíttatású.

Harris az első alelnök, aki fekete és nő. Politikai pályafutását végig kritikák kísérték és több esetben megkérdőjelezték politikai képességeit. 

A demokraták soraiban megoszlanak a vélemények arról, hogy elnökjelöltként vagy elnökként át tudná-e venni a stafétát Bidentől. Az elmúlt hónapokban mindenesetre jócskán megnőtt a nyilvános szerepléseinek száma: az abortuszkérdésnek ő a kormányzati arca, a fegyveres erőszak megelőzésével foglalkozó hivatal vezetője lett a Fehér Házban, az izraeli háború kezelésével és kommunikációjával kapcsolatban is egyre nagyobb feladatot vállal.  

A demokraták egyébként nem tartják reálisnak, hogy Joe Biden visszalépjen a jelöltségtől, illetve ha ez mégis megtörténne, akkor Harrisnek meg kellene szereznie a szükséges támogatást a pártban az augusztusi konvencióig. Támogatói szerint most jött el az ideje, és miután eddig nem használták ki a Fehér Házban a benne rejlő potenciált, megmutathatja, mennyit tud tenni a választási kampányban.

Az ő nevével fémjelzett abortuszkampány talán az egyetlen téma, amivel meg tudják szólítani már meglévő szavazóikat, újakkal növelhetik a számukat, elsősorban a városi nők körében, megfoghatják az ingadozókat és népszerűvé tehetik az alelnököt. A pártban róla gondolják, hogy inkább meg tudja szólítani a fiatalokat és a kisebbségieket, mint Biden. Kérdés, hogy ez mennyire sikerülhet úgy, hogy amerikai szavazókban visszatetszést kelt és elutasítják a Biden-adminisztráció bevándorlási politikáját, az izraeli háború kezelését, a gazdasági problémák kezelését továbbá kételkednek az elnök szellemi képességeiben és abban, hogy el tudja-e látni egyáltalán a feladatát.

Az abortuszkérdésben Biden és Harris között sincsen összhang. Az elnök – aki hívő katolikus – korábban a törvényhozásban a terhesség késői szakaszában lévő abortusz engedélyezése ellen szavazott, szintén régebben ellenezte a terhességmegszakításának szövetségi finanszírozását, kerüli az abortusz kifejezést és nyilatkozataiban Harrisszel ellentétesen nyilvánul meg. Alelnöke vele szemben a nők jogait hangsúlyozza a kérdésben és empatikusabb, határozottabban kiáll a bántalmazott, zaklatást átélt gyerekekkel és nőkkel szemben, mint elnöke.

A republikánusok szerint Harris jóval liberálisabb és kiszámíthatatlanabb, mint Joe Biden.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök rendeletet ír alá Kamala Harris alelnök jelenlétében 2023. október 30-án (Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.