Oroszország elleni háborút gyakorol a NATO + galéria

Évtizedek óta nem volt a Steadfast Defender 24-hez fogható hadművelet.

2024. 02. 09. 4:50
231212b-USS-Ford Fotó: NATO
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hidegháború óta a legnagyobb hadgyakorlatát tartja a NATO. A Steadfast Defender 24 (Rendíthetetlen védelmező) nevű művelet január végén kezdődött, és egészen május végéig tart majd, összesen kilencvenezer katonát, ötven hajót – köztük repülőgép-hordozókat és rombolókat –, nyolcvan repülőgépet, helikoptert és drónt, valamint 1100 harci járművet – köztük tankokat és gyalogsági harcjárműveket – megmozgatva Európa-szerte. A harci játékokban a katonai szervezet mind a 31 tagja részt vesz, kiegészülve Svédországgal, melynek csatlakozása küszöbön áll. Emlékeztettek rá, hasonló léptékű gyakorlatra legutóbb 1988-ban került sor, mikor 125 ezer embert vetettek be.

Alig titkolt ellenség

A NATO nem is csinál titkot belőle, hogy a Steadfast Defender 24 célja az elrettentés, az egység demonstrálása. A hadgyakorlat elképzelt forgatókönyve, hogy egy hipotetikus ellenség megtámadja az egyik tagállamot, amely élesíti a kollektív védelemről szóló 5. cikkelyt. A művelet során a tavaly elfogadott új védelmi tervek alapján többek között azt gyakorolják, hogy minél gyorsabban hatékony erősítést küldjenek – a tengerentúlról is. 

A NATO közleménye név szerint nem említi Oroszországot, de nem kell nagy képzelőerő hozzá, hogy egyértelmű legyen: egy orosz offenzíva lehetőségéről van szó. 

A katonai szövetség új hosszú távú védelmi stratégiája viszont már tavaly a legsúlyosabb biztonsági fenyegetésnek nevezte az oroszokat.

Ettől függetlenül a hadgyakorlat megrendezésében nincs semmi új, az előző években is sor került rá, legfeljebb a léptéke szokatlan. Bevett gyakorlat, hogy a félreértések, illetve a balesetek elkerülése érdekében ezekről előzetesen tájékoztatják a többi országot, sőt gyakran nemzetközi megfigyelők is meghívást kapnak (bár most aligha vesznek részt rajta oroszok).

 Az oroszok nem örülnek

– Egy ilyen léptékű gyakorlat a NATO végleges és visszavonhatatlan visszatérését jelenti a hidegháborús katonai tervezéshez, erőforrásokhoz és infrastruktúrához, amely az Oroszországgal való konfrontációra irányul – emelte ki az Eurázsia Központ az elemzésében az orosz külügyminiszter-helyettes reakcióját. 

Alekszandr Grusko arra figyelmeztetett, hogy minden ilyen léptékű esemény jelentősen növeli a katonai incidensek kockázatát, ami tovább destabilizálja a biztonsági helyzetet.

A hadművelet kínai megítélésével kapcsolatban pedig arra hívták fel a figyelmet: a NATO megnövekedett harckészültsége azt érezteti, hogy egy nagy háború küszöbön áll, és a NATO arra törekszik, hogy ezt a háborús feszültséget Ázsiára is kiterjessze.

Csiki-Varga Tamás biztonságpolitikai szakértő korábban egy, a lapunknak adott interjúban arra figyelmeztetett, hogy kevés az esélye egy nyílt háborúnak a NATO és Oroszország között, de a honvédelem alapvetése, hogy nem szabad a legjobb esetre tervezni. Rámutatott, hogy a hidegháború alatt is a kölcsönös elrettentés volt az, ami megakadályozta a harmadik világháború kitörését.

Borítókép: Az amerikai USS Gerald R. Ford repülőgép-hordozó az Adriai-tengeren egy korábbi gyakorlaton (Forrás: NATO)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.