Szankció igen, béke nem – az elnök szerint egyre nagyobb az őrület a világban + videó

Amíg Oroszországban győzelmi eufória uralkodik, addig Nyugaton egyre hevesebb és veszélyesebb védekező mechanizmusokat állítanak fel – mondja az európai államfő.

2024. 02. 21. 7:28
null
Avdijivka, 2024. február 19. Az orosz védelmi minisztérium által 2024. február 19-én közreadott képen orosz tûzszerészek aknamentesítést végeznek a kelet-ukrajnai Avdijivka környékén. Az orosz hadsereg február 17-én foglalta el a Donyeck melletti várost. MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is nagy a nyugati nyomásgyakorlás Szerbián, hogy vezessen be szankciókat Oroszország ellen. Erről beszélt az elmúlt időszakban többször is az ország köztársasági elnöke. Legutóbb a Szerbiai Rádió és Televíziónak adott kedd esti interjújában.

Alekszandar Vucsics. Fotó: Jonas Roosens

Belgrád egyelőre nem hajlandó szankciókat foganatosítani az oroszok ellen. Mint ahogyan a Magyar Nemzet korábban már megírta, Alekszandar Vucsics abban viszont biztos, hogy a nyomásgyakorlás folytatódik majd a szankciók kérdésében.

Vucsics most kijelentette: Szerbia elítélte az Ukrajna elleni támadást, a Moszkva elleni büntetőintézkedésekkel kapcsolatban pedig úgy fogalmazott: két éve a szerbek az egyetlenek Európában, akik nem vezettek be szankciót. Az államfő ugyanakkor hozzátette: nem esküdött meg Moszkvának, s a kérdésükre válaszolva azt mondta, hogy nem tudja, lesz-e büntetőintézkedés.

De a »nem tudom« többet jelent, mint egy nagy barát határozott igenje. A tettek olvashatók, és a tetteimmel bizonyítottam. Nem tudom garantálni egy másik országnak, hogyan fogok viselkedni, mert a hazám érdekei vezérelnek. De ebben a két évben bebizonyítottam, hogy tudunk kitartóbbak lenni mindazoknál, akik megnyalták a szájukat, és azt mondták, hogy igen, igen, igen, és ez mutatja, milyen stabil és független politikát vezet Szerbia

– húzta alá a szerb vezető.

Vucsics megjegyezte azt is, hogy egyre súlyosabb irányt vesz az őrület a világ minden táján. 

Győzelmi eufóriát látok most Oroszországban. Szeretném ezt kevésbé látni. Látom a reakciókat is, és minden védekező mechanizmust, amelyeket a Nyugat állít fel, s amelyek egyre hevesebbek és veszélyesebbek. Abban reménykedem, hogy ez nem fog még nagyobb tragédiával végződni. Úgy tűnik, igazam volt, amikor két évvel ezelőtt megmondtam, hogy ez milyen irányba fog menni

– hangsúlyozta a szerb elnök, aki hozzátette: Szerbia a saját érdekei mentén fog cselekedni.

 

Borítókép: Orosz tűzszerészek aknamentesítést végeznek a kelet-ukrajnai Avgyijivka környékén. Az orosz hadsereg február 17-én foglalta el a Donyeck melletti várost (Fotó: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.