Szijjártó Péter a terrorellenes küzdelem fokozására szólított fel

A külgazdasági és külügyminiszter szerint soha nem volt ennyire súlyos a terrorfenyegetés a világban.

Forrás: MTI2024. 02. 08. 18:32
SZIJJÁRTÓ Péter
2024. február 7. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közzétett képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal az ENSZ-közgyűlés ülésén New Yorkban 2024. február 7-én. MTI/KKM Fotó: KKM
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ENSZ-nek meg kell sokszoroznia a terrorellenes küzdelemre fordított erőforrásait – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön New Yorkban a közmédiának nyilatkozva. Szijjártó Péter azt mondta: az ENSZ hosszú ideig mostohagyerekként kezelte a terrorellenes fellépést, és hogy milyen szerepet tudott ebben betölteni, a tagállamok önkéntes adományaitól függött. „Évekig harcoltunk azért, hogy ez a helyzet megváltozzon”, és ma már az ENSZ központi költségvetésének része a terrorellenes küzdelem finanszírozása.

Az ENSZ terrorellenes küzdelmét ma már két helyszínről irányítják, egyrészt New Yorkból, másrészt Budapestről, hiszen a szervezet terrorellenes hivatalának második legnagyobb egysége a magyar fővárosban tevékenykedik. Magyarország így fontos szerepet játszik a globális terrorellenes küzdelemben

– fejtette ki Szijjártó Péter.

 

Soha nem volt ennyire súlyos a terrorfenyegetés a világban

A béketeremtés mellett a terrorellenes fellépésnek az ENSZ legfontosabb feladatai között kell szerepelnie, hiszen „a valaha volt legsúlyosabb terrorfenyegetéssel nézünk szembe a világon”. Ez nem az Izraelt ért brutális terrortámadással kezdődött, a terrorfenyegetettség már korábban nagyon magas szintet ért el Afrikában, a Közel-Keleten, Délkelet-Ázsiában, sőt Európában is, Nyugat-Európában pedig a migrációs hullámok következményeként párhuzamos társadalmak alakultak ki – magyarázta a miniszter.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott a terrorizmus és az illegális migráció ördögi kört alkot, hiszen ha a világ egyik térségében a terrorizmus egyre súlyosabb formát ölt, akkor onnan megindul a migráció, a terrorszervezetek pedig kihasználják az illegális migrációt, azt, hogy az ellenőrizetlen tömegekben el tudják rejteni terroristáikat.

Ha Európára migrációs hullámok „zuhannak rá”, az megnöveli annak kockázatát, hogy terroristák jutnak be – mondta. Reményei szerint – fűzte hozzá – az illegális migrációs hullámok féken tartásával a terrorkockázat csökkenthető.

 

Az ENSZ eredeti feladatkörére hívta fel a figyelmet Szijjártó Péter

Az António Guterres főtitkárral folytatott szerdai megbeszéléséről szólva Szijjártó Péter kiemelte: az ENSZ-nek vezető szerepet kellene játszania a terrorellenes küzdelemben és a béketeremtésben is. Értékelése szerint több nemzetközi szervezet kudarcot vallott az ukrajnai háborúnál, csak súlyosbították a helyzetet fegyverszállításokkal, háborúpárti propagandával. Itt kell előlépnie az ENSZ-nek, amelyet éppen azért alapítottak, hogy segítse az egymással háborúzó országok közötti kommunikációt – tette hozzá a külügyminiszter.

Szijjártó Péter megállapította: jelenleg egyik fél sem nyitott a közvetítésre, így az ukrajnai háború folytatódásával kell számolni, holott a csatatéren nincs megoldása.

Az európai stratégia teljes mértékben kudarcot vallott, azok az európai politikusok, akik azt állítják, hogy majd a csatatéri fejlemények visznek el a békéhez, átverték az európai embereket: vagy hazudtak, vagy teljesen helytelen a helyzetértékelésük - jelentette ki.

Kitért arra, hogy a Közel-Keleten most az izraeli túszok kiszabadítása a legfontosabb feladat, ezért megállapodtak az ENSZ főtitkárával, hogy minden létező támogatást meg kell adni Katarnak, hiszen sikeresek voltak a  közvetítési kísérletei, és az arab országnak köszönhető az is, hogy három magyar túsz kiszabadulhatott. Tehát itt a „remény neve Katar” – mondta. Szijjártó Péter beszélt arról is, hogy az elmúlt hónapokban megdöbbentő mértékben terjedt el a modern kori antiszemitizmus Európa nyugati felében és az Egyesült Államokban, tucatszám tartottak, tartanak erőszakos, Izrael-ellenes tüntetéseket, zsidó közösségeket, zsidó közösséghez tartozó embereket zaklatnak, aminek megálljt kell parancsolni.

Magyarország a legbiztonságosabb hely a zsidó közösségnek, zéró tolerancia van érvényben az antiszemitizmussal szemben, és nem engedélyeznek terrorszervezetek melletti tüntetéseket

– hangsúlyozta.

Úgy vélekedett, hogy a modern kori antiszemitizmus Nyugat-Európában az illegális migrációs hullámok egyik következménye, hiszen párhuzamos társadalmak alakultak ki, és az agresszív bevándorlók magukkal hozzák az antiszemitizmust.

 

A liberális fősodor elárulta Európát

Szijjártó Péter találkozói alapján közölte, a republikánusok teljes körű információkkal rendelkeznek arról, mi történik Európában, illetve Magyarországon, és nagy szimpátiával figyelik Orbán Viktor és kormányának tevékenységét.

Szurkolnak abban a küzdelemben, amelyet a nemzeti érdekek érvényesítéséért, a keresztény-konzervatív értékek, a családok megvédéséért, az illegális migrációval szemben, a családok védelmében folytat.

Az Európa előtt álló három fő kihívás – a gazdasági versenyképesség megvédése, az illegális migráció és az ukrajnai háború – tekintetében Brüsszel kudarcot vallott – hangoztatta a külügyminiszter. Hozzáfűzte, a kudarc oka, hogy a liberális mainstream eluralta az európai politikai színteret, gyakorlatilag nem lehet értelmes vitát lebonyolítani, mert az észérvek ütköztetése helyett az ideológia jön elő; ha valaki észérvek alapján próbál érvelni az ukrajnai háború befejezéséért, azonnal Putyin barátjának, az oroszok kémjének vagy a Kreml propagandistájának állítják be.

Magyarország azért tudott sikeres lenni az elmúlt időszakban, mert őszinte és világos politikai stratégiát folytat, és ezt a politikai stabilitás miatt teheti meg, mivel az emberek a kormány által képviselt politikai stratégiát támogatják

– jelentette ki Szijjártó Péter.

Azt mondta: ma Magyarországon az ellenzéknek nem magyar, hanem amerikai vezére van; az Egyesült Államok budapesti nagykövete vezeti a magyarországi ellenzéket, ami furcsa helyzet és egy ország belpolitikájába történő beavatkozás minősített esete.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal az ENSZ-közgyűlés ülésén New Yorkban 2024. február 7-én (Fotó: MTI/KKM)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.