A tengeri misszió ellen tiltakoznak az olaszok

A kormány háborús politikája ellen tüntettek Rómában.

2024. 03. 07. 20:55
Demonstration In Support Of Palestine in Rome
ISRAEL-PALESTINIANS/ITALY Demonstrators are gathering in Rome, Italy, on March 2, 2024 in support of Palestine (Photo by Andrea Calandra/NurPhoto) (Photo by Andrea Calandra / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: Europress/AFP/Andrea Calandra
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány háborús politikája ellen tüntettek Rómában. Azt követelik, hogy Olaszország vonuljon vissza a vörös-tengeri misszióból. Félelemmel tölti el az olasz társadalmat a konfliktusok kiszélesedése, a fiatalok a kormány háborús politikája ellen tiltakoztak.

Az olaszok növekvő aggodalommal szemlélik, hogy hazájuk egyre közelebb sodródik a háborúhoz. A római parlament képviselőháza és a szenátus is megszavazta, hogy Olaszország részt vegyen az Aspides nevű katonai misszióban a Vörös-tengeren. Az Európai Unió katonai beavatkozásának célja a kereskedelmi hajózás biztonságának helyreállítása. Antonio Tajani külügyminiszter parlamenti felszólalásában hangsúlyozta, hogy kizárólag védelmi célt szolgálnak majd a térségben jelen lévő hadihajók, nem áll szándékukban támadási műveletet indítani.

Negatívan érinti Itáliát a térségben kialakult feszültség, mivel az ország kereskedelmi forgalmának negyven százalékát kockáztatja. A Szuezi-csatornán kialakult feszültség miatt ugyanis a kereskedelmi hajók kénytelenek a Vörös-tenger helyett a dél-afrikai Jóreménység foka felé kerülni. Ez plusz két hét hajózást jelent. 

A konfliktus kirobbanásakor a legforgalmasabb olasz kikötők üresen maradtak. A kormány attól tartott, hogy komoly inflációs folyamatokat indít be a feszültség. Ezért a külügyi tárca vezetője már a konfliktus kirobbanásakor úgy nyilatkozott, hogy Róma nem nézi tétlenül a jemeni húszi lázadók fenyegetéseit, készen áll, hogy megvédje a vörös-tengeri kereskedelmi útvonalat és az azon keresztül haladó import-export forgalmat.

Az Aspides misszió elindítását nem csak a kormány, hanem több ellenzéki alakulat is megszavazta, a baloldali Demokrata Párt, valamint az Ötcsillag Mozgalom is támogatta voksaival. Az olasz fiatalság azonban tiltakozással reagált a a vörös-tengeri beavatkozásra. Demonstrálók egy csoportja vonult a La Sapienza római egyetem orvosi kara elé. Azt követelték, hogy az egyetem szakítson meg mindenfajta együttműködést izraeli intézményekkel. A vérontás leállítását szorgalmazták, Palesztina szabadságát követelték, valamint azt, hogy a politikai elit a béke megteremtésén fáradozzon, ne háborúzó félként csatlakozzon.

Borítókép: Izrael-ellenes tüntetés Rómában (Fotó: Andrea Calandra/NurPhoto/NurPhoto via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.