Elképesztő erőszakhullám érte el Olaszországot + videó

Sorra csapnak össze az olasz rendfenntartó erőkkel az Izrael-ellenes tüntetők résztvevői. A megmozdulások egyre nagyobb méreteket öltenek országszerte, az ellenzék már Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter és Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes lemondását követeli. A tüntetők a két politikus fotójára piros festékkel kezeket festettek, arra utalva, vér tapad tevékenységükhöz.

2024. 03. 05. 15:30
Palesztinokat támogató tüntetők (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani) Fotó: Riccardo Antimiani Forrás: MTI/EPA/ANSA/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre gyakoribbak a zavargások Olaszországban, növekszik a gyűlölet a rendfenntartó erők iránt. Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter lemondását követeli az ellenzék, mivel úgy vélik, kiskorúakkal szembeni rendőrségi túlkapásokra volt példa az elmúlt időszak tüntetésein. A közel-keleti krízis ugyanis jelentősen kihat az olasz társadalomra: az Izrael és a Hamász palesztin terrorszervezet között tavaly októberben kirobbant háború óta szinte minden hétvégén Izrael-ellenes tüntetéseket tartanak országszerte, azonban

egyre nagyobb a feszültség az diákszervezetek, a baloldali csoportok, anarchisták és a tüntetéseket koordináló rendfenntartó erők között.

A Pisában és Firenzében erőszakba fulladt tüntetések miatt neheztelnek a kormányra és a rendőrségre a diákszervezetek – azt állítják, hogy a kormány el akarja hallgattatni őket. Hétfőn ismét tüntetettek a baloldali szervezetek és a diákok, ezúttal Genova városában, követelve a belügyminiszter és Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes lemondását. A tüntetők piros kezeket festettek a két politikus arcképeire azt demonstrálva, vér tapad tevékenységükhöz, továbbá trágárságokkal illették őket. A fiatalok szerint a kormány háborút folytat és elnyomó hatalomként működik. A megmozdulásra Salvini közösségi oldalán reagált:

Káromkodnak, egyenruhás férfiakat és nőket sértegetnek és támadnak anarchisták és baloldali csoportok. A haragos támadásokra mi mosollyal válaszolunk, és támogatásunkról biztosítjuk a rendfenntartó erőket

– fogalmazott.

Hasonló zavargások voltak Milánóban is. A Parini gimnázium diákjai tüntettek a kormány ellen, amiért erőszakkal léptek fel a rendfenntartó erők a demonstrálókkal szemben Pisában és Firenzében. A megmozdulás tagjai szolidaritásukat fejezték ki más tüntetéseken részt vevő diáktársaik iránt, noha a két olasz nagyvárosban a hatóságok engedélye nélkül vonultak utcára a fiatalok.

Pisában és Firenzében is Izrael ellen tüntettek, továbbá a rendőrségi sorfalat is megpróbálták áttörni, mire a hatóságok gumibotokat használva reagáltak. A milánói gimnázium tanulói továbbá azt követelték, hogy a kormány szakítson meg mindenfajta együttműködést az izraeli oktatási intézményekkel. Nem egyedi esetről van szó egyébként, a Catanzaro–Cosenza focimeccs után a drukkerek is nekimentek a rendőröknek, az összecsapások során 15 rendőr sérült meg – írták az olasz lapok.

Borítókép: Palesztinokat támogató tüntetők Rómában 2023. november 4-én (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.