Amerika felkészült a nukleáris csapásra + videó

Ez lett volna az első nukleáris támadás azóta, hogy az Egyesült Államok atombombát dobott Hirosimára és Nagaszakira.

Forrás: CNN2024. 03. 09. 10:51
null
Novoszibirszk, 2023. március 29. Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálatának videófelvételrõl készített képén beszámolót tart egy orosz katona egy Jarsz rakétánál a szibériai Novoszibirszk rakétabázisán 2023. március 29-én, amikor Oroszország hadgyakorlatot kezdett Jarsz interkontinentális ballisztikus rakétarendszerekkel és mintegy háromezer katonával három orosz régióban. A Jarsz hordozható rendszereket a Topol rakétarendszerek felváltására fejlesztették ki az orosz haderõ szárazföldrõl indítható nukleáris arzenáljának megerõsítésére. MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok felkészült arra 2022 végén, hogy Oroszország nukleáris fegyverrel csapjon le Ukrajnára, ez lett volna az első nukleáris támadás azóta, hogy az Egyesült Államok atombombát dobott Hirosimára és Nagaszakira – mondták a tisztviselők a CNN-nek.

A Biden-adminisztráció kifejezetten aggódott amiatt, hogy Oroszország taktikai vagy harctéri nukleáris fegyvert alkalmazhat – fogalmaz a lap hasábjain Jim Sciutto, akinek március 12-én jelenik meg a Nagyhatalmak visszatérése című könyve.

A kormányt nem egyetlen tényező vezette arra, hogy ilyen megdöbbentő értékelésre jusson, hanem fejlemények, elemzések és – ami döntő – a rendkívül érzékeny új hírszerzési adatok összessége.

Az ukrajnai inváziót megelőzően az Egyesült Államok lehallgatta az orosz katonai parancsnokokat, akik az invázió előkészületeiről tárgyaltak, a kommunikáció, amely az Egyesült Államok hírszerzési értékelésének részét képezte, és később pontosnak bizonyult, hogy egy invázió áll a küszöbön – fogalmaz a szerző.

Az USA soha nem kapott olyan hírszerzési információt, ami arra utalt volna, hogy Oroszország lépéseket tett volna nukleáris erőinek mozgósítására egy támadás végrehajtásához. Az amerikai tisztviselők azonban nem voltak biztosak abban, hogy honnan tudják majd, ha Oroszország taktikai nukleáris fegyvereket akarna bevetni. Ugyanis ellentétben a stratégiai nukleáris fegyverekkel, amelyek egész városokat képesek elpusztítani, a taktikai vagy harctéri nukleáris fegyverek elég kicsik ahhoz, hogy ne látványosan mozgassák őket, és az ukrán hadszíntérre már telepített hagyományos rendszerekből is kilőhetők.

„A 2022 végi nukleáris rémület óta eltelt időszakban megkérdeztem amerikai és európai tisztviselőket, hogy azonosítottak-e hasonló fenyegetést. A veszély csökkent, ahogy a háború viszonylagos patthelyzetbe lépett keleten. Az Egyesült Államok és szövetségesei azonban továbbra is éberek” – zárja gondolatait a szerző.

Borítókép: Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálatának videófelvételről készített képén beszámolót tart egy orosz katona egy Jarsz rakétánál a szibériai Novoszibirszk rakétabázisán 2023. március 29-én, amikor Oroszország hadgyakorlatot kezdett Jarsz interkontinentális ballisztikus rakétarendszerekkel és mintegy háromezer katonával három orosz régióban. A Jarsz hordozható rendszereket a Topol rakétarendszerek felváltására fejlesztették ki az orosz haderő szárazföldről indítható nukleáris arzenáljának megerősítésére. (Fotó: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.