Az F–16-osok megváltoztathatnák a háború menetét, de nem fogják + videó

A nyugati F–16-os vadászgépek hatással lehetnének az ukrajnai front alakulására, azonban az oroszok is készülnek az érkezésükre, ismerte el egy interjúban Rob Bauer. A NATO Katonai Bizottságának elnöke emellett az amerikai vadászgépek fenntartási költségeire is felhívta a figyelmet.

2024. 03. 22. 11:41
Bjørn Arild Gram norvég védelmi miniszter ül egy F16-os repülőgép hátsó ülésén a norvégiai Bodø repülőterén 2024. január 3-án, ahol az utolsó előkészületek zajlanak, mielőtt két norvég F-16-os repülőgépet küldenek Dániába, hogy ukrán pilóták kiképzésében használják őket. Fotó: Jan Langhaug Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután az Egyesült Államok zöld utat adott, Hollandia és Dánia hivatalosan is bejelentette, hogy F–16-os vadászrepülőgépeket adományoz Ukrajnának, miután a pilóták kiképzése kielégítően befejeződik. A cél az lenne, hogy kiegyenlítsék ezzel Ukrajna hátrányát az orosz légi fölénnyel szemben. 

Kétségtelenül hatással lesznek. De mint a háborúban mindig, az éremnek két oldala van. Az oroszok is felkészülnek arra az időre, amikor az F–16-osok megjelennek majd Ukrajnában

– mondta Rob Bauer admirális, a NATO Katonai Bizottságának elnöke az ArmyInformnak adott interjújában.

Rob Bauer admirális, a NATO Katonai Bizottságának elnöke beszédet mond a Kijevi Biztonsági Fórumon Kijevben, Ukrajnában, 2024. március 21-én. (Fotó: NurPhoto via AFP/Maxym Marusenko)
Rob Bauer admirális, a NATO Katonai Bizottságának elnöke beszédet mond a Kijevi Biztonsági Fórumon Ukrajnában, 2024. március 21-én (Fotó: Maxym Marusenko/NurPhoto via AFP)

A NATO-főtiszt szerint a szövetségesek összefogtak ugyan hogy F–16-osokat szállítsanak Ukrajnába, azonban itt nem elég csak a pilóták és technikusok kiképzésére gondolni. Ezek a repülőgépek nem csak különböznek azoktól, amikkel Ukrajna jelenleg rendelkezik, hanem az is más lesz, hogy hogyan fogják használni őket.

Ezeknek a »madaraknak« a fenntartása teljesen más. A pótalkatrészeket a meghatározott lerepült óra után kell kicserélni, nem akkor, amikor már nem működnek. És ha sokat repülnek, mint az háborús időkben megszokott, akkor szükség van ezekre a pótalkatrészekre. És a probléma nem csak a pénz. Biztosnak kell lenni abban, hogy ezeket az alkatrészeket megfelelő mennyiségben és minőségben gyártják le

 – mondta Bauer.
A szövetségesek azt szeretnék, hogy ezeknek a vadászgépeknek az Ukrajnába történő szállítása sikeres akció legyen, folytatta Bauer.

„De ha két héten belül elfogynak a pótalkatrészek, és a gépek nem tudnak repülni, akkor azt fogják mondani, hogy az F–16-osok rossz gépek. Ez pedig nem igaz!” – tette hozzá.

A minap a Pentagon szóvivője, Patrick Ryder vezérőrnagy válaszolt arra a kérdésre, hogy Oroszország határa egyfajta „vörös vonallá” válik-e az F–16-osok számára, amelyeket a nyugati szövetségesek biztosítanának Ukrajnának.

Valójában arról van szó, hogy Ukrajnának egy olyan egyedülálló légi képességet biztosítunk, amelynek ismét Ukrajna szuverén határain belül Ukrajna szuverén területének védelmére kell összpontosítania. Amire a légi koalíció összpontosít, az az, hogy Ukrajnának biztosítani tudjuk a repülőgépek üzemeltetéséhez szükséges kiképzést.

Az F–16-os egy olyan negyedik generációs vadászbombázó, amelynek első repülése 1974-ben volt, a hadrendbe állítása pedig 1978–79-ben történt. A gép az 1970–80-as években számított csúcskategóriának.

European F-16 Training Center for Ukraine opens in Romania
F–16-os vadászgépek a romániai Fetesti légibázison 2023. november 13-án (Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP/Keigo Sakai)

Az Egyesült Államok és a szövetségesek kezdetben vonakodtak attól, hogy vadászbombázókat szállítsanak Ukrajnának. Az Egyesült Államok, az F–16-os vadászbombázó gyártója a kezdeti habozás és belpolitika csörte után jóváhagyta 2023 augusztusában a szövetséges NATO-tagállamoknak a harmadik félnek való átruházást, vagyis bevethetővé tették a gépet a háborús övezetben. 

Több ország bejelentette, hogy Ukrajna légi képességeinek javítása érdekében nyugdíjazott, leselejtezett és kivont vadászbombázókat is fog küldeni, de sok a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy az egyes országok mikor küldik el a repülőgépeket és pontosan mennyit.

Korábban lapunk is megírta, hogy mire a kiképzett pilóták visszatérnek Ukrajnába, az európai szövetségesek által ígért mintegy 45 vadászgépből mindössze hat F–16-ost adnak át.

A JetFly adatai szerint Oroszországnak 4206 hadrendben álló repülőgépe van, ezen belül 921 darab vadászgép, így a nyugati szövetségesektől kapott F–16-osok nem tudják ellensúlyozni az orosz légi fölényt.

Borítókép: Bjorn Arild Gram norvég védelmi miniszter ül egy F–16-os repülőgép hátsó ülésén a norvégiai Bodo repülőterén 2024. január 3-án, ahol az utolsó előkészületek zajlanak, mielőtt két norvég F–16-os repülőgépet küldenek Dániába, hogy ukrán pilóták kiképzésében használják őket (Fotó: NTB /AFP/Jan Langhaug) 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.