Elegük lett a brit gazdáknak, London központjába vonultak a traktoraikkal + videó

A szupermarketek az olcsóbb importtermékeket részesítik előnyben a hazai eredetűvel szemben, ami a gazdálkodók kiszorításához és a szerződéses kötelezettségek figyelmen kívül hagyásához vezetett. A brit gazdák is tiltakozásba kezdtek.

2024. 03. 26. 6:45
London, 2024. március 25. A kormány mezõgazdasági politikája ellen tüntetnek brit gazdálkodók Londonban 2024. március 25-én. A felirat a brit gazdák támogatására szólít fel. MTI/EPA/Neil Hall Fotó: Neil Hall
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gazdák több mint 120 traktorból álló konvoja indult hétfőn a brit parlament elé, hogy így tiltakozzanak a Brexit utáni szabályok ellen, amelyek szerintük veszélyeztetik az élelmiszer-biztonságot.

A kormány mezőgazdasági politikája ellen tüntetnek brit gazdálkodók Londonban 2024. március 25-én. A feliratok méltányosságot, a brit gazdák támogatására szólít fel. MTI/EPA/Neil Hall
A kormány mezőgazdasági politikája ellen tüntetnek brit gazdálkodók Londonban 2024. március 25-én. A feliratok méltányosságra, a brit gazdák támogatására szólítanak fel Fotó: MTI/EPA/Neil Hall

A gazdák a mezőgépeikkel ellepték a főváros utcáit. A demonstrálók az olcsó élelmiszerimport és kormányzati politika ellen emelték fel szavukat, mert szerintük veszélyeztetik az ország élelmezésbiztonságának alapjait.

Elegünk van a kormányból. Ez különösen rossz, természetesnek veszik a munkánkat, és valójában magunkra hagynak minket

 – mondta Liz Webster, a Save British Farming munkatársa az Anadolunak, aki felszólalt a brit gazdálkodókat sújtó egyenlőtlenségek ellen is.

Elmondta, hogy a méltányos kereskedelmi szabályozás hiánya lehetővé tette, hogy az alacsonyabb színvonalú áruk elárasszák az Egyesült Királyság piacát, alákínálva a helyben előállított áruknak, és országszerte veszélybe sodorják a gazdálkodók megélhetését.

Webster nehezményezte ennek az egyenlőtlen versenynek a következményeit, rámutatva arra, hogy a szupermarketek az olcsóbb importtermékeket részesítik előnyben a hazai eredetűvel szemben, ami a gazdálkodók kiszorulásához és a szerződéses kötelezettségek figyelmen kívül hagyásához vezetett.

Azt akarjuk, hogy dolgozzanak ki egy élelmiszertervet

 – mondta Webster, hangsúlyozva, hogy átfogó stratégiára van szükség a brit mezőgazdaság támogatására a növekvő kihívásokkal szemben.

Bírálta a 2020-as mezőgazdasági törvényt, amiért nem kap benne kellő hangsúlyt az élelmiszer-termelés, és azzal vádolta a döntéshozókat, hogy a környezetvédelmi szempontokat a gazdálkodó közösség érdekei elé helyezik.

David Figgis, az egyik londoni tüntető az Egyesült Királyság gazdálkodóinak kollektív csalódottságának adott hangot.

Nem keresünk elég pénzt

 – mondta Figgis, aki kiemelte az Egyesült Királyság és Európa többi része közötti szabályozási különbségeket is.

A különböző szén-dioxid-kibocsátású és vegyi anyagokkal rendelkező traktorokat, amelyeket talán harminc éve kitiltottak Európából, még mindig használják a világ más részein, majd a termékeket Nagy-Britanniába szállítják. Szóval ez az egyik fő panasz

 – mondta Figgis. 

Nem csak a brit termelők emelték fel a hangjukat. Már jó ideje heves gazdatüntetések zajlanak Európában. Egyebek mellett Görögországban, Németországban, Portugáliában, Lengyelországban és Franciaországban is dühös gazdák tüntettek az Európai Unió szabályozása és az olcsó import ellen.

Borítókép: A kormány mezőgazdasági politikája ellen tüntetnek brit gazdálkodók Londonban 2024. március 25-én. A felirat a brit gazdák támogatására szólít fel (Fotó: MTI/EPA/Neil Hall)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.