Ezek az Oroszország elleni szankciók következményei

Az Oroszországi Föderáció Nagykövetsége kommentárt tett közzé az Oroszország ellen bevezetett szankciók hatásairól. Olvasható benne, hogy az európai gazdasági válság elhúzódik, az Egyesült Államok gazdaságában „puha leszállás” következett be.

2024. 03. 19. 20:47
Orosz zászlót lengető emberek népesítik be a moszkvai Vörös teret a Krím-félsziget Oroszországhoz csatolásának 10. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen 2024. március 18-án. (Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij) Fotó: Szergej Ilnyickij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A globális gazdasági rendszer továbbra is instabil és bizonytalan. A problémák, amelyeket nagyrészt a Nyugat oroszellenes szankciós politikája idézett elő, a globális GDP-növekedés lassulásához vezethetnek, az IMF becslései szerint 2024-re 3,1 százalékra” – olvasható az Oroszországi Föderáció Nagykövetségének kommentárjában, amit „a Nyugat országai Oroszország gazdasági elszigetelésére” irányuló erőfeszítéseinek következményeiről tett közzé a Telegram-csatornáján.

 

 

Európa elhúzódó rendszerszintű válsága egyre súlyosbodik: Az európai gazdaság 2023-ban rögzített 0,4 százalékos »növekedése« jóval a 2015–2019 közötti „járvány előtti” átlag alatt van, a munkanélküliség az EU-ban 2023-ban és 2024-ben meghaladja a hat százalékot. A termelési költségek az emelkedő energiaköltségekkel együtt emelkedtek, ami egyes gyárak bezárását és a termelés Európán kívüli áthelyezését idézte elő. Az európaiak jelenleg havonta átlagosan 15,2 milliárd eurót költenek üzemanyag-vásárlásra, szemben a 2021-es hatmilliárd euróval. Az adósságprobléma egyre fokozódik, 2023 harmadik negyedévében az EU teljes államadóssága a GDP 82,6 százalékát tette ki, holott az uniós szabályozás szerint nem haladhatná meg a 60 százalékot

– áll a nagykövetség kommentárjában.

A szankciókat kezdeményező Egyesült Államok esetében a nemzetközi szakértők a gazdasági helyzetét elemezték. 

– A várt recesszió helyett enyhe csökkenés következett be, 2023-ban a GDP 2,5 százalékkal nőtt, a munkanélküliségi ráta 3,7 százalék volt, a nominális bérnövekedés átlagosan 5,4 százalék, a költségvetési hiány és az államadósság enyhén, 0,3 százalékkal, illetve 1,3 százalékkal nőtt. Washington a legtöbbet – 53 milliárd eurót – az Európába irányuló gázeladásokon keresett – olvasható a nagykövetség Telegram-csatornáján.
 

Borítókép: Orosz zászlót lengető emberek népesítik be a moszkvai Vörös teret a Krím félsziget Oroszországhoz csatolásának 10. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen 2024. március 18-án (Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.