Háborúba sodorná Biden Lengyelországot?

Az Egyesült Államok nem engedheti meg Ukrajna vereségét, mert elveszítené távol-keleti szövetségeseit – állítja egy lengyel publicista.

2024. 03. 18. 14:08
null
US President Joe Biden (C) hosts a joint meeting with Polish President Andrzej Duda and Prime Minister Donald Tusk at the White House in Washington, DC, March 12, 2024. (Photo by Brendan SMIALOWSKI / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vajon Joe Biden elnök azért találkozott Andrzej Duda elnökkel és Donald Tusk miniszterelnökkel, hogy megtárgyalja velük a lengyel hadsereg esetleges felhasználását Ukrajna területén? Közelebb került-e Lengyelország ahhoz, hogy háborúba lépjen Oroszországgal? – teszi fel a kérdést Lech Mazewski lengyel politikus, publicista, egyetemi tanár a Do Rzeczy lengyel hetilap legújabb számában. 

Ukrajna helyzete a háborúban egyre nehezebb: nincs elegendő tüzérségi lőszere, fogynak a katonái, és sok nyugati fegyvere megsemmisült. Nemcsak Abrams tankokról van szó, hanem Patriot rakétavédelmi és Himars tüzérségi rendszerekről is. Mindkettő amerikai gyártmány. Megjelent a horizonton Ukrajna vereségének, az ukrán front összeomlásának veszélye. 

Lengyelország nincs abban a helyzetben, hogy újabb fegyvereket szállítson Ukrajnának: amit meg lehetett tenni, már 2022-ben megtette. A lengyel hadsereg eszköztára nagymértékben kiürült, és a megrendelt amerikai vagy dél-koreai fegyverek még nem érkeztek meg. Vajon szóba kerülhetett-e a washingtoni tárgyalásokon a lengyel hadsereg felhasználása az ukrajnai harcokban egy ilyen helyzetben? Hivatalos tájékoztatás szerint a látogatás indoka Lengyelország NATO-csatlakozásának 25. évfordulója volt, de ilyen esetben két vezető állami személyiség helyett egynek a részvétele is elegendő lett volna. Miért volt olyan fontos, hogy az államfő mellett a miniszterelnök is jelen legyen? – tette fel a kérdést a szerző.

Joe Biden amerikai, Andrzej Duda lengyel elnökök, valamint Donald Tusk lengyel miniszterelnök találkozója. Fotó: AFP/Brendan Smialowski

 

Az Egyesült Államok nagyhatalmi státusa a tét

A szűkszavú közleményekből megtudtuk, hogy Washington kétmilliárd dollár hitelt nyújt Varsónak fegyvervásárlásra, és megvételre ajánlott 96 Apache helikoptert. Ez túl kevés információ egy ilyen nagy jelentőségű eseményről. Az ilyen ügyeket különben is védelmi miniszteri szinten szokták bonyolítani. Vajon miért volt szükség röviddel ezután a weimari háromszög – a francia elnök, a német kancellár és a lengyel miniszterelnök – soron kívüli találkozójára?

Lech Mazewski szerint az Egyesült Államok nem engedheti meg Ukrajna vereségét, mert távol-keleti szövetségesei – Japán, Tajvan és Dél-Korea – azonnal fontolóra vennék, hogy ne cseréljék-e le orosz szövetségesre amerikai geopolitikai patrónusokat a kínai hegemónia elleni koalícióban.

Az Egyesült Államok ily módon kiszorulna Eurázsiából, egy lenne a legfontosabb hatalmak között egy többközpontú világban. Vajon Lengyelország bevonása az orosz–ukrán háborúba elősegítené-e Washington globális vezető szerepének fenntartását? Semmi sem indokolja, hogy egy ilyen elkeseredett lépéssel ezt el lehessen érni. A lengyel katonai kontingens szétzúzása – mert a harcok csak ezzel a következménnyel járhatnának – semmit sem segítene ebben. Kétévnyi háború után az orosz hadsereg erősebb, mint 2022-ben volt, ráadásul azzal a tudattal harcol, hogy karnyújtásnyira van az újabb sikerektől. Ukrajna számára a vereség elkerülésének legjobb receptje az általános mozgósítás lenne, amitől Kijev továbbra is vonakodik. De még így sem bizonyos, hogy néhány százezer ember mozgósítása eredménnyel járna, miután az oroszok nyilvánvalóan átvették a stratégiai kezdeményezést, és nehéz lesz megfosztani őket ettől – mutatott rá a lengyel politikus.

Ha Biden elnök nyomást gyakorolt volna a lengyel vezetőkre egy lengyel kontingens Ukrajnába vezénylése érdekében, nekik erre azt kellett volna világosan válaszolniuk, hogy az amerikaiak álljanak az élre, és amíg nem lesz számottevő szárazföldi amerikai haderő Ukrajnában, addig a lengyeleknek sincs ott semmi keresnivalójuk.

A publicista szerint úgy kellett volna viselkedniük, ahogy az európai NATO-szövetségesek tették Emmanuel Macron esetleges háborús részvételre vonatkozó nyilatkozata után: többségük elutasította ezt. Ha Macron Napóleon nyomába akar lépni, az az ő dolga, és senki sem védheti meg őt ettől, de 1812-től eltérően Párizs útja Moszkvába most nem Lengyelországon, hanem Románián át vezetne.

 

Belesodródhat a háborúba Lengyelország?

Lengyelországnak Ukrajna érdekében egészen mást kellene tennie, mint csapatokat küldeni oda. Meg kellene győznie a kijevi vezetőket, hogy tárgyaljanak Moszkvával. Nem annyira a békéről, mert ez lehetetlennek tűnik, hanem a fegyverszünetről. Kérdés, hogy Moszkva hajlandó lenne-e most ilyen tárgyalásokra. Csak további katonai sikerek, például egy sikeres nyári orosz offenzíva teremthetné meg a feltételeket ehhez, nem annyira Kijevvel, mint inkább Washingtonnal. 

Lech Mazewski szerint ezért nehéz egyértelmű választ adni arra a kérdésre, hogy közelebb van-e Lengyelország a háborúhoz Oroszországgal. De ha már erről van szó, csapatok küldése helyett inkább önkéntesek toborzását kellene meghirdetnie. Azzal, hogy bár ezek Ukrajna érdekében harcolnának, a lengyel államnak kellene kötelezettséget vállalnia az elesettek családjainak és a hadirokkantaknak járó juttatások kifizetéséért. Ukrajnára ez ügyben nem lehetne számítani.

Lengyelország ezzel lehetővé tenné az oroszellenes lengyel hazafiak számára, hogy megvalósíthassák álmukat a Moszkva elleni harcról, a lengyel vezetők pedig bizonyságot tehetnének arról, hogy tudják, mi fán terem a hatalomgyakorlás nehéz művészete – írta a szerző.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök lengyel hivatali kollégájával, Andrzej Dudával, valamint Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel tárgyal Washingtonban 2024. március 12-én (Fotó: AFP/Brendan Smialowski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.